food-salad-restaurant-person-medium

MATEN: Mitt skafferi, bra mat att ha hemma

Mitt skafferi – bra mat att ha hemma

Har du bra råvaror hemma är det enklare att göra de sunda valen. Min råvarulista grundar sig på en kost utan vitt socker och minimalt med gluten. Ett skafferi som bygger på maximalt med näring per tugga. Bra för föräldrar som inte alltid tycker att deras barn äter ordentlig.

Torrvaror
Bovetemjöl – glutenfritt, fantastiskt att göra pannkakor, tortillas eller annat bröd på.

Helt bovete – glutenfritt, prova att göra gröt på. Jag brukar använda dem groddade i t ex granola, eller i bröd- Gott även som bas i rawfoodknäcke.
Majsmjöl, rismjöl – har jag i bak eller i pannkakor.

Hirs
– prova att koka gröt med kanel. Godare än tomtegröt. Låt hirsen få ett uppkok, byt vatten och koka sedan som vanligt. Annars blir det bittert.

Vetegroddar – innehåller gluten men är maxade med närning. Vetegroddar är super att boosta pannkakssmeten eller pajdegen med.
Quinoa – liten ört med kraftfulla egenskaper. Under varma dagar gör vi kall quinoasallad med gröna blad, avokado och tomater.

Rött råris – gott och nyttigt!

Mungbönor – grodda! Goda även att göra biffar på.
Ägg – bra mat, snabbt mellanmål. Ha ett par färdigkokta i kylen.

Hela tomater i burk – köp alltid hela eftersom de är i bättre kvalitet än krossade.

Pekannötter
 tre om dagen ger dig ditt dagsbehov av selen. Gott att mixa till ett smör. Mixa pekannötter i din matberedare i cirka 5 minuter, tillsätt sedan lite salt. Klar. Ingen extra olja behövs.
Cashewnötter – används som ”grädde” inom rawfood

Solroskärnor – Gott att mixa tillsammans med en morot till en veganfärs till t ex tacomyset.
Alla nötter / kärnor är kanon är kanon att blanda till pesto eller äta som de är.

Röda linser – snabbt gör jag en linsröra till pastan eller ett nyttigare pålägg. Proteinrikt och gott! Ibland gömmer jag sönderkokta och mosade röda linser i pajskal eller pannkakssmet!


Belunga linser – så himla snygga! Gör sig bra i sallader!

Kikärtor i burk eller tetra – bra att ha hemma! Spar spadet från kikärtor i tetra, de kan vispas ihop med socker och på så sätt kan du göra veganmaränger. Fungerar utmärkt som ”ägg” Prova i sockerkakssmeten!

Snabba räddningsplankor
Misosoppa i pulver
Bovetenudlar
Falafel
Bönpasta

Vår medicin
Gojibär – c-vitaminboost deluxe.

Manukahonung – manuka är urinvånarna på Nya Zeealands egna namn på Tea Tree. En riktigt dunderhoung. Förhållandevis dyr men har lång hållbarhet och du tar bara lite åt gången.

Färska råvaror
Färska spenatblad – ha i smoothien eller fräs lätt och servera med bönpasta.

Färsk paprika – välj ekologisk!

Surkål – innehåller bra probotika som stärker immunförsvaret inifrån.

Avokado – bra till allt, som smörgåspålägg, i hemgjord rawfood glass, som gucamole, att äta som den är, som ansiktsmask.

Blomkål – tydligen är blomkålen en riktig uppstickare, blomkålsris någon?

Grönkål – bra till allt, god, nyttig. Prova i paj med valnötter, i smoothie, i rå i sallad med apelsin. Eller varför inte grönkålschips.

Zucchini – bra att göra spagetti av eller som lasagneplattor.

Kokosfettet – det enda fettet du behöver. Gudomligt att poppa popcorn i, att woka i, att steka i. Baka på. Eller ha en sked i kaffet / teet. Bra mot sötsug sägs det.

Istället för socker

I mitt städskåp finns sockerbitar, för den enda användningen för socker är att städa vidbrända kastruller med.
Jag använder något av följande istället:
Agavesirap
Dadlar

Banan – ha styckefryst banan i frysen
Lite beroende på vad jag ska laga eller baka. Dadlar är självklara när jag gör chokladbollar, bananen hamnar i smoothien eller i glassen, och agavesirapen i desserterna.

Nu vet du lite mer om ett basskafferi och kan enklare göra de bra valen.

Share This:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *