18 kilo bananer – 8 tips

I helgen fick jag förmånen att köpa 18 kilo perfekta bananer. Längst ner i inlägget kommer tips på bananläder, mitt favoritgodis just nu. Det går åt mycket bananer hos oss.

 Nicecream 

Den största delen blev bas till nicecream

IMG_9334

Så här gör jag min bananglass, även kallas nicecream. Banan är en bas, avokado kan vara en annan bas.
Jag gör så här
Delar bananerna i pengar och lägger på en i det här fallet plasttallrik, jag vill att bananen ska styckefrysas därför fryser jag på en tallrik först. ( Jag använder endast dessa IKEA tallrikar till att frysa bananer på – de är perfekta – när jag vickar de tallriken så lossnar de direkt från tallriken)  Sedan lägger jag bitarna i en påse, fortfarande styckefrysta.  Det underlättar för min matberedare sedan och gör det lättare att skapa själva glassen.
När jag sedan ska göra min nicecream har jag en eller två påsar ( 3 liters) och mixar i matberedaren tills det har blivit till en mjukglassliknande konstens. Det tar några minuter.  Kanske fem.

Smaker
Här efter tillsätter jag smaken –  här är några tips:
Kakao och jordsnötssmör
Blåbär
Jordgubbar
Vanilj
Eller bara som banan.

Om jag använder frysta bär låter jag de ligga framme mellan 10-20 minuter innan. Servera direkt. Barnen älskar detta.

Tips! Om du vill ha nötströssel, det är toppen att mixa nötter som hassel, pekan, eller mandel gör det först innan du mixar bananerna.  (Så slipper du diska mellan)

 Bananglass med choklassås

IMG_9361

Bananglass:

Dela bananen en eller två gånge, beroende på storlek. Trä på en pinne t ex grillspett i trä, en glasspinne. Lägg på en bricka medan du gör chokladsåsen.

Chokladsås
1 dl kokosolja
2 msk kakao
1 msk agavesirap eller annan sötning

Smält oljan i en kastrull och vispa sedan ner resten. Smaka av. Jag tyckte det var smart att hälla såsen på en tallrik och rulla bananen där i och ösa över såsen. Ställ i frysen och avnjut efter ett par timmar.

Torkade bananer

Skär upp bananer i pengarna och lägg på en plåt, torka i ugnen i några dygn. Se ska bli sega och kolaaktiga. Jag satte i min plåt i söndags och de är inte klara än. Cirka 50 grader. ( Stängde av ugnen över natten)

Banankola

Mixa 1 kilo banan i din matberedare och koka den sedan i 40-60 minuter. Rör hela tiden. Tillsätt någon smaksättning, som lakrtids, salt. bär, vanilj, mot slutet. Häll upp på bakplåtspapper och låt torka en stund. Klipp eller skär i bitar.

Bananläder

Nog den godaste av alla, kan jag tycka. Ett gott och nyttigt banangodis.
Enklaste varianten är att mosa med gaffel 5-6 bruna bananer till ett mos och blanda ner tex kakao – Bred ut på bakplåtspapper och torka tills den är helt torr och läderaktig. ( 100grader 4-6 timmar, beroende på fukt i bananen)  Ha dock lite koll mot slutet. Jag lyckades bränna en plåt.
Du kan du mixa i matberedaren också om du vill, men det spelar ju ingen roll. Blir mer slätt då.

 

Smoothie

Banan + choklad + vatten ger en god chokladsmoothie
Banan + melon + vatten ger en god och läskande smoothie

IMG_9474

På macka

Banan är gott som smörgåspålägg!  Bilden visar med groddar, tomat och bananskivor
Eller varför inte mellan två skivor smörgåsrån?

IMG_9476

Scamblebanana!

Mixa / blanda / rör i hop ett par bananer med två ägg, salta och peppra. Häll smeten i en uppvärmd panna med helst kokosfett. Rör hela tiden så att det blir banan och äggröra. Ser inte så gott ut, men det var det. Jag lovar. Jag toppade med gurkmeja och curry.
IMG_9484

Klassikern

Filmjölk, banan och knäckebröd behöver nog ingen egentlig presentation, snarare en påminnelse. Varför göra det så svårt för sig när det är så enkelt? Gott och nyttigt.

IMG_9481

Share This:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *