Därför ska du komma till matbordet även om du inte är hungrig

Idag vill jag skriva lite om varför du ska komma till matbordet även om du inte är hungrig – för många är detta självklarheter för andra nyheter men jag vill ändå punkta upp några argument.

jag skriver faktiskt till min sambo idag, för han är en sån som ska äta “sen” nu vill jag bara påpeka några av mina argument till varför du ska komma till matbordet när vi äter.  Faktum är att vi inte har “servering” så himla många gånger per dygn.

Oftast så äter jag och barnen själva innan han kommer hem, men ibland äter vi tillsammans, eller inte – för han äter inte med oss utan han tittar på tv.

Här är mina argument till varför man ska komma till matbordet, oavsett om man är vuxen och får göra som man vill, eller inte.
Att äta är större än att skyffla in mat i hålet i munnen och det är faktiskt en social grej.

Om man är två som arbetar mot samma håll är det lättare att umgås och därmed stänga av alla skärmar.

 1. Någon har handlat, burit hem maten och sedan lagat den.
 2. Det upplevs som fräckt, faktiskt nonchalant att inte respektera att inte ens visa lite intresse för maten
 3. Barnen härmar vuxna och de vuxna har ansvar att visa barnen bra kultur, att vara bra samhällsmedborgare och lära dem skapa bra vanor.
 4. Leder till punkt 3, “Jag äter sen” – det kan vara “försent” då. På kvällarna har vi ofta fullsmäkat schema med rutiner och om man är delaktig i rutinerna kan det bli svårt att få plats med en middag till.
 5. Det tolkas som om att någon inte vill vara delaktig och med i familjens planering utan skapa sig en egen agenda.  Det blir fel och missförstånd om du ska äta men samtidigt passa barnen när de ska bada.
 6. Att äta regelbundet är ett bra sätt att hålla vikten i schakt
 7. Öl och annan alkohol innehåller ingen näring utan gör människan sugen på strunt. Det är lätt att falla in i dåliga vanor när man inte äter middag. Varför inte 20 mackor klockan 22?
 8. Ok, barnen inte äter alla gånger. Det vet jag, men att den som vuxen borde faktiskt komma till bordet och visa gott föredöme. En gång lagade du maten och det var ingen som brydde sig – hur fick det dig att känna dig?
 9. Matstrul och tjats kan faktiskt leda till att barnen lättare drabbas av anorexi eller bulemi. Man vill ha kontroll och då är det lätt att skaffa sig egen kontroll över maten.
 10. Ibland undrar barnen varför inte pappa ska äta, bara för att man är vuxen “får man inte bara göra som man vill” och jag undrar faktiskt också.
 11. Om man vill komma hem och landa först kanske det är möjligt att sluta tidigare ( och börja tidigare om man har flex)

Detta var mina punkter till varför man ska komma till matbordet även om man inte är hungrig.

Share This:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *