Om helgens sovmorgon och dig

Idag är det söndag och många passar på att sova ut och ta det lugnt på morgonen kanske för att kompensera för sömnförlust under veckan eller bara för att det är skönt.

Att vara återhämtad och att få sova tills man vaknar utvilad är nyckeln och att sömnförlust kan vara farligt. Både för sig själv och för andra. Den som kör trött är en fara i trafiken riskera inte ditt och andras liv bara för att du naggar lite i din sömn. Du behöver sova, du behöver vakna utvilad. Det är ingen bedrift att vara trött, det ska inte belönas med någon medalj.

Men att ta igen veckans sömnförlust i helgen är inte att rekommendera tänk så här istället:

 • Det viktigaste är återhämtningen i vardagen. Alltså vardagen, inte helgen. Du ska vakna utvilad varje dag. Du ska / bör gå upp med livslust och glädje varje dag. Utvilad. Om du inte gör det bör du se över din ditt liv( Skriver hur allting hänger i hop i min kurs 4 vägar till din sanna livshälsa)
 • Är du verkligen, på riktigt, viktigast i ditt liv?  Respekterar du dig och accepterar du dig till fullo? Om du identifierar dina mönster och ser hur du lever? Jag brukar ganska ofta tala om att det är den tiden som blir över när du kommer hem från jobbet som är livet och det är alldeles för många som visa jobbet mer hänsyn och respekt än sig själv, sitt liv. Jag känner ingen som kan tänka sig komma bakfull till jobbet ( för där är man duktig?) och det är alltså helt ok att ligga bakfull en hel dag i “livet”. Vem visar man mest respekt och acceptans emot? Sig själv eller ett jobb? En chef?
 • Vem är då viktigast i ditt liv?  Många går upp för att de har en tid att passa och en plats att vara på, för att någon säger så.  Jag vet att många skulle må bra av att skapa egna rutiner och egna agendor fyllda av egen meningsfullhet
 • En gång är ingen gång. Det är det du gör är det som blir en vana. Eftersom året består mest av vardagar är det som du gör på vardagarna som tar mest plats.

“Men jag vill se på tv på morgonen. Det är en skön mjukstart”
Så fort man ser på sätter på en skärm, som sin mobil, eller tvn eller så förlorar man sitt fokus och sitt eget mål. Man blir lätt distraherad av andra, dagen börjar med att marineras med andras åsikter. Våld och nyheter kanske gör dig upprörd, och det i sin tur gör att du blir arg och som i sin tur “skickar ut” upprörda energier till universum.  Du kanske mer eller mindre känner att du måste “hämnas”, du tappar lätt vad som är dig och vad du egentligen vill i allt detta.

—————————————————
jag menar inte att du måste tvingas gå upp kl 05 och ut och flåhacka åkern. Om det inte är det du vill förståss.

Vad ska jag göra när jag går upp så tidigt?

 1. När du går upp vill jag att du ska ägna dig åt aktiviteter som är gynnsamma för dig och din familj. Ta tid för dig själv.  Många tycker yoga, meditation eller andra former av träning är bra och sätter in dig själv i rätt fokus.
 2. Säg Ja till livet.
 3. Sätt mål för dig själv. Bestäm vad du vill göra idag. ( Tvätt, städ, och sånt ingår inte) Har handlar det om saker som du går bra av att göra. kanske gå på cafe, ta en skogspromenad, sälja saker från hemmet till ett värde av 300kr
  ( jag är skeptiskt till att göra saker för att underlätta sin vardag, om man inte vill leva i sin vardag. Du ger mer energi till något som du inte vill ha, men som du måste) Det är ganska proaktivt att göra matlådor till hela veckan för att få veckan att flyta på smidigare. Men också kontraproduktivt. Är det så du vill ha det i livet? Det blev en rejäl utsväng, men jag sitter samtidigt och skriver på Kursen “Veta vad man vill i livet och få modet att göra det”
 4. ” Vi får se vad som händer” – Nej. Sätt mål och bestäm dig. Det blir lätt ingenting alls om man använder “ursäkten” vi får se vad som händer. Är du lat? Orkar du inte ta beslut?
 5. Gå ut och få solljus på dig. Konstgjort ljus är skelettförstörare. Ingen D vitamin förstör skelettet och kroppen. Så ut.

Share This:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *