Skillnaden på vad du vill och vad du egentligen vill.

I mina sociala medier läser jag väldigt mycket om hur viktigt det är att få göra som man vill. Man ska alltid få göra som man vill, det är viktigt att göra som man vill. Visst är det så – jag håller med. Ibland står det också att vi inte behöver någon annan tillåtelse att göra vad vill vill och jag känner att jag måste reda ut vissa saker och ting och att det faktiskt är skillnad på vad du vill och vad du vill.

Jag skulle vilja tala om hur jag ser på saker och hur du även kan göra som du vill som samtidigt få andra nöjda. Ofta är “göra som man vill” en helt egoistiskt handlinging som endast gynnar den som utför saken något som kan skapa dålig stämning, missunnsamhet och ångest hos den som utför handlingen.
Det är viktigt att göra som man vill, men tänk över om du verkligen gör som du egenligen vill.
Det finns kroppsliga vad -du -vill och själsliga -vad -du -vill och dessa kan användas felaktigt och att “fel vad du vill tar mest plats” . Det är inte samma sak, alls. Det är två helt olika saker – jag tror att kroppsliga vad du vill är egot som talar som skyddar dig från att göra vad du egentligen vill.

Kroppsliga vad-du- vill  ( Kroppslig längtan)
Är här och nu baserade. Om du är bakfull så vill du vila, om du är bajsnödig vill du gå på toaletten.
Dessa är egoistiska och själviska handlingar där bara DU har glädje av det du vill göra.
MÄRK att dessa “vad du vill” ibland kan vara egot som talar som som hindrar dig att göra vad du egentligen vill.
“Jag vill dricka vin” eller “jag vill se på tv” är typiska skydd eller försvarasmekanismer som egentligen bara  är egot som talar med bestämd och tydlig röst. Detta är inget som du egentligen vill, du vill egentligen göra något annat. Men du gör dig upptagen med att dricka vin eller se på TV. Du skyddar dig själv mot dig själv.

Själsliga vad du vill ( Själslig längtan)

Den här längtan tar längre tid att nå och kan mycket väl vara livsavgörande. Den här längtan är känslobaserad och inget som bara görs i handvändning. Själen röst är blygsam och försiktigt och därför är det lättare, med all rätt, att spendera mest tid med sin kroppsliga längtan, sitt ego.
Själsliga längtan är det roliga men som samtidigt skrämmer skiten ur dig. Du tar eget ansvar för ditt liv när du följer din själsliga längtan. Det är den här vad du vill som det är viktigt att hitta och följa.
Den här varianten gynnar fler än bara dig. Den är baserad på kärlek, “omvårdnad”, kanske även healing. När du följer din själsliga längtan ger du flera vad de vill ha och behöver, din handling ger som ringar på vattnet andra det som andra vill ha. Du gör egoistiska handlingar som även gynnar andra på ett riktigt sätt. Det kan mycket väl vara svårare att följa sin själsliga längtan, men det kommer att vara värt det. Både för dig och för andra.

När du följer din själsliga vad du vill kommer du bli lycklig på rikligt,  ditt liv kommer fyllas med passion, kärlek och glädje.

Ta dessa frågor till hjälp om det är en själsliga längtan:
Stora livshandboken handlar mycket om detta och jag har satt ihop en punktlista som är bra att ha en bakfickan för att se om det är en kroppslig vad du vill eller en själslig vad du vill.

  1. Ger oftast ett (positivt) resultat som är bestående eller som kan sparas.
  2. Går att göra inför sina barn. Det vill säga är säkert och ofarligt.
  3. Ger dig energi, kraft och återhämtning. Det vill säga har att göra med din passion, din talang eller vad som är självklart med dig att göra. Helst på ett sätt som hjälper andra hjälpa sig själv. Du vill göra detta, du ser fram emot att göra det du vill. Du går gärna upp tidigt på morgonen för att göra, du agerar med lätthet. Du längtar och vill. Det är ingen ansträngning alls
  4.  Är själviska men samtidigt oegistiska handlingar

Hur du vet vad som är vad
Ett ganska lätt trix att ta reda på vad som är vad, är att tolka och läsa din familj reaktioner. Om du inte “får” eller om du ska “göra det där nu igen” om du alltid får höra att det du göra är dåligt, du tar för mycket plats, du mår dåligt och får ångest när du utför handlingen är det en kroppslig längtan.
Ta hjärna hjälp av frågorna ovan för att se om det är en kroppslig eller själslig längtan.

Om du inte får dricka öl mitt på ljusandag  får du inte eller göra det i källaren. Även om du vill så är det dumt.

Gör som du vill och samtidigt gör andra nöjda så här

Om du har väldigt mycket kroppsliga, egoiska  vad-du vill, som du bara MÅSTE GÖRA, hur kan du göra detta samtidigt  som du göra andra nöjda.

  1.  Välj din tid. Att spela hårdrock på stereon när barnen ska sova – är bara dumt. Hur mycket DU ÄN vill
  2.  Ha mer på pluskontot än på minuskontot. Se, lär, härma och gör sin din partner gör innan hen ber dig göra uppgiften. Det är lättare att få göra som du vill när du ligger på plus.  Detta kan innebär att dammsuga vid behov ( det kan faktiskt uppstå flera gånger om dagen)
  3. Lyssna, sätt dig in i andra människor. Hjälp till och bär, kånka.

Du som lever i en parrelation och har barn

Använd självklart SUNT FÖRNUFT och kom överrens.  STICK ALLTSÅ INTE från hemmets och hushållets göromål bara för att du vill göra något annat. Vet du inte vad som behöver göras i ett hem lyssna, se, var läraktigt när din partner håller på och härma.

Fråga din mamma om varför du inte fick en grundläggande utbildning i hur man sköter hem, hus och barn. Den som aldrig har fått lära sig vet alltså inte vad som finns att göra och kan därför “göra vad som hen vill” Eller  – är det OK?

Den som inte VET vad som finns att göra, gör sin upptagen med något annat, en kroppslig vad – du vill  och “vill / måste ” alltså bajsa i 1,5 timme.  Det är lätt att bli bajsnödig när ett bord ska dukas eller när maten ska lagas.   Såna här påhittade kroppsliga vad du vill handlar om att inte veta vad / hur man ska göra. Helt egoistiska handlingar som bara skapar dåliga tankar och känslor på grund av en sån enkel sak som okunskap.

Fundera över vad du lär dina barn om du alltid vill äta mat framför tv, alltid vill titta på skärm när någon talar med dig, alltid bli bajsnödig när maten ska lagas, att du alltid vill äta på McDonalds när du är hungrig.  Hur mycket du än VILL så kanske det inte är lämpligt alla gånger att alltid göra som man vill. Fundera över hur du upplevs om du alltid vill äta mat när du är hungrig och inte när resten av familjen äter.

Sorry – men du får inte alltid göra som du vill. Särskilt om du lever i en parrelation. Bara för att du är lite kåt och att du vill älska betyder det inte att det är fritt fram att göra det.
Och, ja när det gäller att älska behöver du faktiskt din partners tillåtelse. 

Share This:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *