Vad är självklart med dig?

Vad är det som du gör och inte tänker på att du gör?  Vad är det som är så självklart att det är en del av dig?

Uteverksamheten på förskolan

Jag blev så förvånad härom dagen då barnens förskolan skulle ha besök från England. De engelska personerna hade hört talas om förskolans uteverksamhet, JA – riktigt . uteverksamhet.  Att barnen är utomhus och leker om dagarna. Går till skogen och lekparker. Det var konstigt. Tydligen. I England är man inte ute när man är på förskolan.   För de flesta svenskar är det självklart att barn på förskolan är ute minst en gång om dagen. Men i andra länder är det så konstigt.

Vad är självklart? 

Detta väcker tankar hos mig – Vad är självklart hos mig. Vad är självklart för mig, men som kan vara helt främmande för andra människor. Vad är självklart för dig? För mig krävdes det att det kom främmande från England, som jag blev medveten och började tänka på vad som är självklart för mig.
Något som kan vara svårt att hitta, komma på. Saker som är självklara är det svårt att sätta ord och fingret på .
Jag fick faktiskt tänka länge innan jag kom på vad som var självklart hos mig. Och gissa vad – det handlar mest om mat!

Det är är självklart för mig ( Konstigt för dig?) 

  • Jag har röda linser i pannkakssmeten
  • Jag använder frysta gröna ärter när jag gör chokladsmoothie
  • När jag läser högt ut kokböcker för mina barn, översätter jag ingredienserna så att det passar vårt kök. T ex 1 dl socker blir 1 msk agavesirap , 100gram smör blir 1dl  kokosfett.  och så vidare.
  • Jag måste ha kaffe på morgonen  på fastande mage. Inte för att jag är trött och för att bli pigg utan för att det är gott.
  • Det är också självklart att man lagar mat och inte värmer något djupfryst från ICA.
  • För mig är det självklart att man lyssnar och lita på sig själv ( och inte på google i alla lägen)
  • Man läser högt för sina barn

Din passion? En del av din själsliga längtan. 

Vad är självklart med dig?  Är det något som är självklart som du kan bygga vidare på? Har det något att göra med din passion? Tänk efter. För att något ska bli självklart måste det bli en del av dig. Din passion och en kanske den del av din själsliga längtan. Det som är självklart är något som man vill göra.

Jag säger tack till förskolan som tog hit de engelska personerna som väckte denna tanke hos mig.  Att bli medveten är en grundprincip för att kunna förstå vad man gör.
Sluta aldrig lära, inse, förstå. Ibland måste man öppna ögonen för det enkla som ligger precis framför dig. Eller det som faktiskt är en del av dig. För mig pågår skolan hela tiden – jag tog examen från min utbildning iförrgår – men jag kommer aldrig sluta lära mig.
Insikter, förståelse och medvetenhet lär man sig sällan i en skolsal utan man måste ut och leva för att verkligen lära sig vad som är viktigt.

Ha en fortsatt bra dag!

 

Share This:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *