“Vad gör du med alla saker du har? “

Vad gör du med alla saker du har_

Idag tänker jag på saker, pryttlar, grejer ägodelar som vi alla har. Grejer som säljs, grejer som ägs, grejer som finns, saker som tar plats.

Jag kan bli uppriktigt sagt ledsen över alla saker, känslomässigt berörd över saker. Konstigt men, det får mig att reflektera över alla våra saker. Någon har gjort alla saker som skapats, producerat i denna värld. Saker finns på hyllor i butiken, saker har bäst före datum, saker bli dåliga. Ibland tänker jag på små affärer som har små handgjorda ostar, charkuterier som ingen vill köpa, som sedan reas ut för att sedan bli dåliga och kastas.

Överflödet i affären
Tänker på affärer som har ett överflöd av kläder, tänker på mataffärer som har tonvis med mat, kilometer med hyllor med mat, grejer.

Ekologiskt är bra, ja. Det är så all mat, saker borde produceras, det, för mig, enda tänkbara valet. Men nu tänker jag på att konsumera alls.  Vi har mer än vi någonsin behöver.

Jag tänker på kosttillskott, mineraler, vitaminer och så. Proteinpulver.

Sälja för att öka lönsamheten

Jag tänker på alla som jobbar med att sälja, det är väl egentligen de allra flesta jobben går ut på?  Sälja för att öka lönsamheten? Sälj mer, få folk att köpa mer. Öka lönsamheten.  Alla som jobbar vill att vi ska konsumera just deras saker. Vi ska köpa mer, äga mer, konsumera mer.

Jag är så övergödd med saker, mat, prylar att jag mår illa.

Östermalms saluhall

Jag jobbar i Östermalms Saluhall, mitt i centrala Stockholm och här säljs det bara prima, färska, råvaror. Det bästa, det finaste och det utvalda. Varje dag görs det ny mat. Såklart, för det ju så vi vill ha det. Men jag börjar reflektera över allt, det kan inte vara sunt, hållbart.
Visst, saker som köps i hallen äts upp – då den kommer till användning. All mat äts inte upp. Det vet jag. Vi får mat över, våra grannar får mat över.  Ja, visst. Många ger till de fattiga, kyrkans folk kommer och hämtar.
Men jag vill se det ut ett större perspektiv.  Blir det inte lite onödigt. Egentligen.

Jag vet att många kan vara allergiska – men nästan att det kan vara en annan fråga. Nu tog jag upp hallen och där säljs klassisk svensk mat och inte mycket specialkost. Poängen är överflödet.
Nästan så det blir osmakligt, äckligt.

Vad gör du med alla saker du har?

Vi har alla mycket saker hemma. Det är mer regel än undantag. Man behöver inte vara “samlare” för att ha mycket saker.  IKEA vet att vi älskar våra saker, de laddar upp med “förvaring” i överflöd. Vi har saker överallt, i förråd, på vinden. Hos Shurgard.  Vad gör du med alla saker du har? Flyttar runt i bostaden?  Vi har stora hus, för att kunna ha våra saker i. Samla sina saker i.

Saker skyddar dig mot dig själv?

Du kanske skriker när någon närmar sig dina saker. Du kanske putsar och fejar dina saker men ingen får någonsin röra vid dem?  Får någon komma nära ditt inre? Tänk om sakerna bara är en mur, ett skydd så ingen, någonsin kommer åt ditt inre, din innersta själ. Det är naket, sårbart och läskigt, eller hur?

Vad kan du göra nu?

  • Sluta släng, sluta köp. Ta vara på det som finns. Ju mer du köper, desto mer produceras. Det du stödjer med din tid, dina pengar och ditt engagemang signalerar du – jag gillar vad du gör, fortsätt.
  • Avregistera dig från alla nyhetsbrev som kommer och som vill få dig att köpa mer
  • Gå ur alla klubbar, alla dina köp registeras och de vet precis dina vanor, vad du brukar köpa och kommer erbjuda dig något likande nästa gång.  ( Om det är något som du brukar köpa, så är det säkert något som du redan har?!)
  • Nästa gång du ska köpa något: Tänk är detta trevligt att ha, eller ett måste?  Köp bara saker som är måsten.
  • Städa, rensa hemma. Vi har redan mycket hemma. Gå igenom lådor, förråd. Att köpa nya pennor varje säsong kanske är onödigt om du går igenom alla lådor, vässar upp och börja använd. Vi köper det vi gillar. Hur många snarlika cardigans behöver du? Hur många kokböcker om vegetarisk mat behöver du? Använder du kokböcker alls, eller googlar du på den mat du har hemma?  Hur många blåjeans i liknande modell?
  • Köp inte bara för att det är billigt! ( Tänk om vi kunde få Ge-kås i  Ullared att gå i konkurs?:))
  • Det kan vara svårt att få perspektiv på saker i “vår verklighet”  För det är ju en del av vår vardag. Många vill inte verka fattiga, kanske handlar det om “klass” . Att fundera över sin konsumtion har ingenting med att vara fattig att göra. Snarare tvärtom skulle jag vilja säga.
  • Ta dig möjligheten att flytta till ett “fattigt land ” en längre tid.  Bara för att se hur de har det där. När du kommer tillbaka kommer du ser vår konsumtion med andra ögon. Självklart ska hela familjen följa med.
  • Ta ledigt från jobbet för att rensa hemma, gå igenom. Förlorad arbetsinkomst? Ja, fast du kan ju sälja dina saker och få pengar! Du kan du spara pengar när du ser vad du egentligen har. Din vardag kommer att bli smidigare när du vet och ser vad du äger.

Vi hörs igen! Lycka till!

 

Share This:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *