Felen i världen och vad du kan göra åt de – för en bättre värld idag

Hej

Ju mer jag läser i tidningar och i bloggar desto mer antar jag en depression, en saknad och kanske en längtan. Många ungdomar är sjukskriva pågrund av stress, utbrända redan i skolan. Är det så vi vill ha det? Var är vi på väg? Var är världen på väg? Om vi fortsätter i samma takt, om vi fortsätter att göra som vi alltid har gjort kommer vi få det vi alltid har fått.

Många vill skjuta problemet / problemen åt sidan och ge någon annan skulden. Skolan kanske, samhället, allt är samhällets fel, eller hur? Samhället har gjort oss till den vi är idag, kanske du anser. Tyvärr måste jag säga att samhället är ett substantiv och kan därför inte “ställas inför rätta” utan det är människorna i samhället  som utgör ett samhälle.  Människor, som du och jag.

Kom i håg att människan, kroppen är en mycket komplex maskin som behöver en helhet som att kunna få runt sina kugghjul.

Det enda du och jag kan göra är att ändra oss själva. Du kan ändra dig och jag kan ändra mig. Det som kan behöva ändras är några punkter, som jag har sammanställt här – som jag anser kan vara en nyckel till varför vi i samhället beter oss som vi gör:

Vi är inte nöjda
Det är sällan vi är nöjda med det vi har, utan ska alltid ha något mer, något bättre, något dyrare, något flottare, snyggare, något ännu bättre. Bara vi hade en xxx så blir allting bra. Många bor i stora hus och äger många saker. Ibland undrar jag om det inte alla saker bygger en mur mot människan, mot människans inre. Mot människans själ. Bygger skydd mot oss själva. Detta leder till nästa punkt.
I jobbet och i hemmet kan vi alltid bli bättre, vi kan alltid prestera mer, bättre.

Sätter plåster på infekterade själar
Istället för att se den verkliga orsaken till ett problem, det är för jobbigt, sätter vi ett plåster på. Hur sätter vi plåster på en trasig själ, vilket plåster är starkt nog.
När själen talar till oss, för det gör den, tystar vi ner den – för sånt håller vi inte på med och tröstar oss med ytterligare en grej, sak, alkohol, cigaretter, eller att jobba mer.  Vi låter oss bli upptagna med något, vi kan,  så vi inte har tid att vara ledsna, ha tråkigt eller att faktiskt känna efter hur vi mår på riktigt, bakom fasaden.  Vi lägger på en värktablett så att vi kan orka stå ut.

Vilseledda i sekten samhället?
Redan från början skolas vi att göra som andra säger, att lyda och att döva, trycka ner känslor, tankar om den egna kroppen, individen.  Vi ska utbildas för att få ett jobb. En utbildning och ett jobb har inget med dig att göra – det ger dig en belöning så att du kan fortsätta överleva.

En annan anledning är anser jag att vi blir “lättköpta”  – bildligt och faktiskt.
Det kanske är magstarkt att säga så här – det här anser jag om jobben idag:

 • I och med att du får en belöning gör du om samma misstag om och om igen.
 • Med jobben är vi inte oss själva, vi är våra jobb-jag och de är långt ifrån våra vanliga jag. Våra jag-jag. Ju mer tid du spenderar på jobbet desto mindre av dig försvinner.
 • Alla våra jobb är “så-länge- jobb” Vi väntar på något annat, på helgen, på semestern, på belöningen.
 • Vi är överlevare som har slutat att leva.
 • Vi gör inte det vi vill göra, innerst inne, utan gör det som folk säger åt oss att göra. Det blir skevt.

Jag skulle vilja ha med ett stycke från Brian Drapers bok “Soulfulness – ett liv utöver mindfullness”: sid 183-184

När vi väl har varit i överlevnadszonen måste vi helt enklet försöka få ny energi, men det troligare att vi försöker göra det på ett negativt eller osunt sätt ( vi hamnar i “utbrändhetszonen”)  Vi kanske äter skräpmat för att vi inte orkar laga mat. Vi kanske dricker några glas för mycket för att döva smärtan. Vi försöker kapa åt oss lite egentid genom att sitta uppe sent och titta på tv samtidigt som vi surfar på sociala medier, för att lägga oss oroliga och sova dåligt. Och så vidare.    ( Lättköpta?)

Vad du kan göra åt det?  Två saker att börja med

 • Vilka tankar tänker du?  Vill du alltid ha något annat? Det är en formula som är bra att komma i håg

Tanke + känsla = handling. Alla dina handlingar börjar med dina tankar.

Ändra dina tankar för att ändra en känsla för att ändra ett beteende.

Är du nöjd – för att bli lycklig måste du bli nöjd.

 • Alla vill bli älskade Vi är vana med att visa kärlek i form av saker och ting, vi är vana att få kärlek och bekräftelse via maten och drycken. Mat med socker i tröstar och får dig att känna dig glad igen. Titta på skärm är ångestdämpande, ta en tablett, en godis hjälper för stunden men kan leda till att du bli uttråkad och vill ha mer – inte nöjd.

  Bli älskad, nöjd i själen, utan saker vi lägger på och du är en god bit på väg.

  Många är som sagt viseledda i samhället och är lättköpa för att vi vill ha kärlek ( i detta fall i form av socker eller prylar)

  Överkurs, men jag tror ibland att samhällets enda syfte är att göra dig beroende så att de kan tjäna ännu mer pengar på dig.

 • ÖVA, ÖVA, ÖVA
  Den som är van att tänka och handla på ett visst sätt kan behöva öva på att tanka, göra annorlunda. Öva, öva, öva – du är nybörjare som måste öva.

 

 

Share This:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *