Jag ifrågasätter hela skiten – måste man jobba?

Idag tänker jag skriva lite om jobb, utbildning och så häng med

Jag grundar hela mitt resonemang på att jag ifrågasätter hela skiten, hela vår värdegrund. Jag ska berätta, hur jag anser att det egentligen inte är bra att arbeta på det här sättet som våran verklighet som just nu tvingas oss att göra.

Från början
“Felet” ligger i våran värdegrund, från början. Redan från början, från småskolan, från våran vardag. Från verkligheten vi lever i.  Vi utbildas hela tiden, vi får aldrig någon chans att utveckla våra talanger, nä vi ska utbildas och bli något. Vi ska lägga på en kunskap som inte har med oss att göra, Att ta hänsyn till talanger, eller specialbegåvningar har vi inte tid med, för vi ska antingen utbildas eller jobba.  Redan från början går vi emot oss själva, egenskaper tystas ner och vi blir alla “laglydiga och sammarbetsvilliga” individer – Framtiden är fylld av robotar utan egen vilja utan egen åsikt utan bara vara en laglydig maskin.

I verkligheten ska vi utbilda oss, vi ska gå i skolan för att bli något som vi inte är. Till en början är en utbildning en sorts skydd för att slippa känna efter den vi egentligen är, vi blir alltså något, får en titel, om det nu kan vara kock, webbansvarig, inköpare, diplomat, eller vad som helst. Vi jobbar hårt för att bli något. En titel.
Ett jobb leder till att du får en belöning ( så att du kan fortsätta), ett jobb är alltid något som vi lägger på oss själva, ett skydd. Ju mer du jobbar desto längre bort kommer du från dig själv. Det blir svårare och svårare att hitta tillbaka till dig igen.

Med belöningen har du råd att köpa hus, men du har inte tid att vara i det – för du jobbar ju. Med belöningen har du tid att köpa saker  att stoppa i ditt stora hus.

Att utbilda sig för att få ett jobb – som leder till att du har råd att köpa ett hus som du inte har tid att vara i är ett resultat som för mig är skrämmande.

thumbnail_IMG_20171204_112030

Meningen Det är ju “bara ett jobb” är för många bara tomma ord utan särskild mening, det är bara ett jobb. Många kan ersätta din plats på jobbet men ingen kan ersätta din plats i livet. Var rädd om dig och inte ditt jobb.

Bara ett jobb
När vi börjar tänka i dessa banor kan vi börja tänka ett steg till. Den som jobbar med att laga hälsosam mat äter den inte själv eftersom hennes jobb är att laga hälsosam mat till andra.
Den som jobbar med att träna andra har oftast inte tid att träna själv för hennes jobb är att träna andra.
Hon kanske inte alls hinner äta hälsosam eftersom hon lagar hälsosam mat åt alla andra. Jobbet, alltså handlingar som hon utför, dvs själva matlagningen, är för stressig. HON, alltså MÄNNISKAN bakom handlingarna har inte tid att äta. HON blir sönderstressad.

En annan människans dröm mål och visioner

Att arbeta handlar inte om dig, du utför handlingar som leder till en annan människas dröm, mål och visioner. Du är anställd för att arbeta, eller hur. Får du betalat på lunchen? Oftast inte, att äta mat handlar inte om att utföra handlingar som leder till en annan människas dröm, mål och visioner. Att äta mat handlar inte om att arbeta, eller hur? Allt som inte har med att arbeta prioteras bort.  Du, Din människa måste äta lunch för att orka arbeta.

“Varför jobbar du inte med det du är utbildad till?”

Jag får ofta frågan om varför jag inte arbetar med det jag är utbildat inom och den enkla och sanningsenliga svaret är att “det är ett jobb” . Ett jobb handlar inte om mig.  Konstigt svar va? Jag är bland annat utbildad inom sociala medier och skulle jag arbeta med det skulle jag få andra att se det jag skriver, köpa det jag rekommndenderar och så vidare. Under utbildningen fick jag inte heller lära mig det jag ville lära mig, utan det fick jag hitta själv. Vi fick lära oss att bli anställningsbara ( lydiga, duktiga och drivna är ledorden som uppmuntrades)

Konspirationsteorin

Börja ifrågasätta hela skiten. Vart är vi på väg? Vi måste se helheten och se, förstå att allt hänger ihop. Allt alltså. Från jobbet, till våra liv, till hur vi spenderar våra liv. Vem eller vad styr våra liv? Vad vill fröken i småskolan komma till när hon får alla eleverna att sitta fint och räcka upp handen? Är hon också köpt av industin? Av alla företagarna? Av alla företagarna som vill ha anställda som gör som de säger? Sedan går den vuxne och handlar mat, kläder av företagen vars enda syfte är att tjäna pengar på dig.  Vem äger skolan? Vem bestämmer vad barnen ska utbildas i? Vem äger jobben?   Rent krasst kan jag säga att samhällets enda syfte är att göra dig beroende – beroende av ditt jobb, beroende av salt, socker, tillsatser, mediciner, piller, pulver – varför? För att de vill tjäna pengar på dig. Så klart. Allt handlar om pengar.  Vem tjänar pengar när du arbetar? Vem tjänar pengar på ditt hus som du inte har tid att vara i för att du arbetar?

Det blev ett långt inlägg idag så jag fortsätter i morgon med att beskriva vad jag vill istället för en massa gnäll.
Titta på den här filmen så länge

Share This:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *