Stressad …jag?

I SLH skriver jag mycket om stress, om att kämpa och att inte vara sitt sanna jag.
Ofta talas det bara om stress som i ha mycket att göra, man kan självklart vara stressad av att ha lite att göra – nu vill jag tala om en annan typ av stress. Den som kanske inte märks lika tydligt som att springa till bussen eller flyga Sthlm – NewYork tre gånger i veckan.

För mig är detta viktigt och jag ser att vi är på väg mot ett nytt “normaltillstånd” och vad det nu är.  jag talar mycket om essen i stressen och det är dessa:

 • Stress – som leder till stroke?
 • Stillastillande – som leder till sjukdom av alla dess former
 • Sömnlöshet – på grund av (arbetsrelaterad?) stress, våra mobiler, all strålning
 • Smartphone – alla dessa gamnackar, allt beroende och alltid vara tillgänglig
 • Socker – som leder till sjukdom av alla dess former

———————————————————-

Vi är mer eller mindre stressade idag, det är vårt normaltillstånd. Absolut. Men några varningsklockar som vi bör ta på allvar är:

 1. Vi behöver hjälpmedel för att kunna slappna av, t ex “stressbollar” –  vi behöver något att “göra” – svårt att sitta stilla, svårt att vara stilla.
 2. Vi har svårt att vila och väljer heller “chilla och softa” vilket i sin tur leder till MER stress. Vila är något helt annat. Vila alltså, vem gör det ens? När du vilar, vilar du med HELA kroppen. Alltså även tummen och hjärnan.  Att ligga på soffan med en telefon är najs eller hur, men du vilar inte – du gör dig MER stressad, för MER information kommer in i dig. Ok?
 3. Din telefon gör din stressad om du inte förstår att det är ett verktyg ( inte ett tidsfördriv)

Hur kan man göra då? 

Jag talar om en inre stress, som inte syns kroppsligt utan kanske som  raseriutbrott och vrede.  hur gör man då?

 • Jag rekomenderar motion, träning är bra och rörelse är nyckeln till all tillfrisknad, som jag brukar säga.  Tänk då också på att du “blir av med stressen” när du tränar, att det följer med ut som svett eller kiss. Vi ska inte spara på något dåligt.
 • SKÄRMTID! Begränsa skärmtid. Många barn och unga går och bär på sina skärmar som om det vore en dyrbar bebis. Men det är det inte. OK! En jäligt dyr leksak är det bara.
 • Beredd dig på skrik och panik! Tänk om någon bestämmer över dig att du inte få helt plötsligt. Så innan du går in som argapolisen, tänk på ett bra sätt, kom överrens om bra saker. Som är rimliga.
 • Om du har lärt dig att det är på ett sätt, kan du lära dig ett annat sätt. Allt du gör har du lärt dig. Ok, allt du gör om dagarna har du på ett eller annat sätt lärt dig. Förstår du vidden av detta. Men det är ju klart lättare att chilla med telefonen än att ta ett bra beslut.  ( = mer stress?)
 • Du är inte stressad? nej, okej. sätt dig då på en stol i 10 minuter utan att göra något alls. Ingen telefon.

Peace out

 

Share This:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *