10 saker att inte göra i Stockholm

Ska du till Stockholm på en weekend, här kommer några tips och trips från en som bor här, jag listar saker du inte bör göra och vad du sedan väljer att göra är upp till dig, se det som en inspirationskälla.

 1. Öva mindfullness i rulltrappan
  Det är så mycket snacka om att ta det lugnt och hålla på och andas och så, men vad du än gör passa inte på att öva mindfullness i rulltrappan. Du kommer bara att vara i vägen.
 2. Hoppa över att sortera matavfall. 
  Att sortera sopor är sedan länge, men för allt i världen, nu är det matrester som gäller. Skal är inte skräp, skal blir biogas till 4ans buss.  ( Grisar och andra djur finns det ont om här, här ger vi mat till våra transportmedel.)  Det skulle vara på någon 4h gård isånt fall i en parklek.
 3. Blippa ditt kort hos chauffören på just 4ans buss. 
  Missa kaoset och ståhejet och trängseln där fram i bussen och blippa ditt kort via alla dörrar på just nämna blåa buss.  Dessutom lättare att välja bästa sittplatsen.
  4ans buss är den blåa långa bussen som går en som en seg snigel från Gullmarsplan till Radiohuset.  För en inte insatt är det genom hela stan. Jag brukar rekommendera 4an – för den som har tid så är det en bra “sightsing buss”
 4.  Åka tunnelbana
  Detta nostalgiska underjordiska färdmedel är gammalt, omodernt och skruttigt. Hur åker man då, du åker tvärbana. Du planerar din rutt via reseplaneraren och åker tvärbanan OVANJORD och kan därmed se allt det vackra Stockholm har att erbjuda.  Åk mellan Alvik och Gröndal. Och njut av utsikten.   Åk från Gullmarsplan ner till Sicka. Njut av Hammarbysjöstads idylliska område. Ser du något kul gå av och spana in på närmare håll. Visserligen är tvärbanan sårbar men tack vare  det är  kort mellan stationerna kommer hen undan och att det oftast faktiskt går att gå. Viktigt att veta som nykomligt är att du betalar resan innan du går ombord på banan, blippa ditt kort på stolpen på perrongen.
 5. Ha ett pendeltåg att passa
  Uff!  Dont even go there. Ha inte ett pendeltåg att passa, särskilt under höst och vinterhalvåret. Du kommer sent, eller inte alls fram. Punkt. Pendeltågen går inte alls, om orsaken är lövhalka, eller snöstorm, eller imma på fönstret så gör det, det samma. Samma visa varje år, väldigt väderberoende. Be till dina vädergudar, eller skit i det.  ( Detta är egentligen ett bra tips om du fixar ett boende längs pendeltågslinjerna, se till att det finns alternativa färdvägar, om en värd skriver “20 minuter till Stockholm City” kan det vara värt att undersöka vidare, den banan är verkligen sårbar – för du vill inte spendera hela helgen på ett pendeltåg, det kan jag garantera. )
 6. Missa Djurgården
  Djurgården är ju inte bara ett grönområde  och en massa diplomatvillor med havsutsikt, här finns ju Skansen, Grönan och Kaknäs, Rosendalsträdgård samt ett gäng museum.  Gärdet är ju himla fint och det brukar ju ofta vara något happening där, särskilt på somrarna.
  (Missa Humlegården!)
 7. Åk till Tyresö. 
  Om du är i Stockholm under en begränsad till låt bli att åka till Tyresö, om du inte skulle vara oroligt naturintresserad. Tyresta nationalpark figurerar ofta i press som ett go-to. Visst är det vackert och inte SÅ vackert. Välj vacker innerstadsbetong istället för gamla träd.  Se något som du inte sett förut, som slott med kungar och drottningar i, som elparkscyklar, slitna tunnelbanenedgångar, höga hus – t ex Hagatornen,  Skatteskrapan, eller höghusen vid Liljeholmskajen.
 8.  Hänga på Drottninggatan ! 
  Drottninggatan med dess kring kvarter som Hötorget, T-centralen är bra och nära om du kommer med tåget till stan. Det är här som vi i regel brukar benämna “City”. Här är det mest turister, gillar du det så följ med i strömmen. Det är skönt att bli ledd och förd i bland, men ha det som ett aktivt val.
 9. Innan du kommer hit, titta på tvprogrammet Tunnelbanan
  Det vore ganska korkat att skapa sig den bilden av Stockholm, trasiga människor som behöver blurras och sedan ledas ut av väktare från publika transportmedlet.
  Jag har kollegor i hela landet och en sa med stor förvåning, när det kom fram att jag bor i Stockholm ” … Men då åker du tunnelbana till jobbet om dagarna, akta dig” ( Jag var ganska nära att svara, … “Men då åker du bil till jobbet om dagarna, akta dig”
  Så vad du än gör, ta det programmet med en rejäl nypa salt, Självklart händer det grejer i tunnelbanan, men för att få material till en timmes program behöver de klippa och filma mycket.
 10. Äta på McDonalds
  Välj hellre något som du inte har hemma. Våga prova. Välj bort de stora kedjorna, våga smaka något nytt. Vad det gäller mat och dryck så finns det massa med vägledningar och hemsidor som kan guida dig rätt. Men gör lite reseach och passa på.
 11. En bonus!  Sitta inne på rummet!
  Har du barn med dig så där mellan 0-10 år? Googla vad det finns för parklekar eller lekparker nära dig. Parklekar är bemannande lekparker som ofta har djur, grillplatser och ordnade aktiviteter för barnen. Ofta är det gratis eller till självkostnadspris.

 

Lycka till och hoppas du fick lite kul inspo, hör av dig om du har någon fråga, så kan vi se om jag kan svara.

Share This:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *