Frågor och svar

Vad är det här?
En bok i 10 ( +2)  kapitel där du lär dig hitta din passion, du kommer förstå vad som är rätt för dig att göra. Du lär dig även mer om livet, om energier, varför det är bra att vara annorlunda, och varför du bör bli förbannad på din livssituation.
Dina förutsättningar spelar ingen roll. Alla börjar från början.
Boken innehåller en liten lektion och sedan övningar. Snabba övningar  –  som du lätt kan använda dig av i din vardag och långsamma övningar som kräver mer eftertanke och engagemang.

Boken är komplett så att säga. Du ska bli rik på att vara den du är.

Är det en kurs eller en bok?
Det är både och. Jag skriver på Stora Livshandboken (SLH) dvs en bok. En “tegelsten” – ur boken föds kurser, flera där alla bygger på att vi har en livsuppgift, en mening. Det är grundbulten. Jag började skriva boken 2014 någonting på allvar.
Nu har jag lyft ut information och gjort till kurser på bloggen.
Själva boken finns inte ännu i handeln, men för att påskynda processer med mera går det snabbare att göra kurser ur samma information.
Det jag skriver på är en livslärobok och bloggen är en förlängning av den.

Just nu finns
Jobba lagom – en checklista för nyanställda
4 vägar till din sanna livshälsa 
som kurser

Så småningom kommer:
Bli rik på att vara den du är

Där förstår du vad du egentligen vill och vem du är och ska verka som i livet. alltså meningen med ditt liv. Vi går från att veta till att göra – du får modet att göra vad som faktiskt krävs. Vi pratar pengar och du kan faktiskt bli rik på att vara den du är. Det är ofta bristen på pengar som hindrar oss att tänka, förstå och vara den vi är.

Varför är det något för mig?
Om du är minsta lilla trött på ekorrhjulet, att placeras i fack, aldrig känna sig fri, du söker något annat, men vet inte vad är det här kursen för dig.
Här beskriver jag också varför vissa personer har tur, varför går det så lätt för endel medan andra känner sig otursförföljda.
Alla människor förtjänar att leva ett rikt liv. Alla är värda att leva ett rikt liv, tror du inte på det får du ändra dina tankar och din förståelse om dig själv.  För det du har lärt dig är lögn.

Vad är Egots väg, SJälens väg och Brules?
Hela SLH bygger på Egots väg, Själens väg och Brules det är det jag baserar hela min bok på.
Det är ingen “fysisk väg” det handlar om utan ett rättssnöre, hur vi rättar oss i livet. Generaliserat såklart annars blir det svårt att ens få ner något på papper.

Egots väg – Kroppsliga vad du vill
Själens väg – Det du egentligen vill. Vägen / Livsåskningsvägen som leder till meningen med ditt liv, vad som är din livsuppgift. Det fina med själens väg är att det påverkar alla som du omges med, som du lever med och som du behöver vara med. Dina barn och din partner kommer också få det bättre om du  följer själens väg. Ofta tror man att det blir den för stor uppoffring och att man kommer gå miste om så mycket – då glömmer man att alla om omges omkring dig även får det bättre.

Brules  – Bullshit rules = alltså regler, normer i samhället som “alla går på” och alla gör. En typisk Brules är ta en utbildning som leder till anställning. Vi studerar för att bli något ( och knuffa undan den vi egentligen är)

Finns det någon grundide som du bygger hela SLH på? Förutom Egots väg, Själens väg och Brules? 

Ja, det finns några – men jag anser bestämt att

 1. ITS ALL IN YOUR MIND.

Det som du tror och tänker, agerar och gör är inte sant. Oftast handlar det om Brules och agerande efter Egots väg.
Tanke – känsla = handling. Om du förstår vilka tankar som styr och kontrollerar dig kan du förstå mycket i ditt liv och få den förändring som du så väl förtjänar.

 1. DU ÄR VIKTIGAST I DITT LIV  ( Ta hand om dig och inte ditt jobb, utan dåligt samvete, skuld, skam med mera)  “Jag är viktigast i mitt liv är ett winwin energisystem och ingen egoistisk handling”
 2. ÄLSKA DIG SJÄLV OCH DÅ GÖR MAN ALLTID SITT BÄSTA ( Det är avgörande för ditt välbefinnande att älska sig själv, då bryr man sig och är villig att alltid göra sitt bästa. Det är inte förnämt eller fint att älska sig själv – utan din bärande grund. )
 3. HEMLIGHETEN?  Du måste lära dig blir nöjd för att kunna få mer! Många är så rädda över att behöva gå miste, förlora, eller bli av med att de aldrig blir nöjda med det hon har. Att ständigt leva i brist, brist på tid, brist på pengar, på ägodelar medmera. Tar man bort saker ur livet upplevs det som att det saknas något, eller hur?
  Den som som blir vegetarian och bara tar bort köttet ur tallriken kommer uppleva att det saknas något.  Jag vill ta tag i “problemet” innan det ens har blivit ett problem. Jag tänker större, och “det finns inte ens någon låda att tänka utanför”. Jag bygger en vegetarisk buffe istället för att bara ta bort köttet.  Om att se livet i kött, sås och potatis.

“Jag har ett OK-liv,hus, trevlig partner, ett heltidsjobb, bil, fem veckorssemester… Låt någon som har det sämre ta min plats”
Vill du inte ha ett liv som är helt jävla underbart? Vill du inte njuta av varje sekund. Du är värd att ha ett underbart liv. Självklart är även du värt att ha det bästa ämnat för dig!

Det bästa är att det finns rikedom så att det räcker till alla. Alla har lika möjligheter.

Det farligaste vi kan göra i livet är att nöja oss med OK.  Det stannar upp alla energier som flödar och vill ge dig mer. Nöjd dig aldrig med OK. Du är värd det allra bästa, alltid.

“Jag har inget val”
Det är lätt att tro sig vara fast i en verklighet och upprepa mantrat “Jag har inget val jag måste….” Tillslut blir det en självuppfyllande profetia och du konstaterar “vad var det jag sa?”
Är det lättare att börja skapa ett nytt liv om man är nere i skiten, inom dig mullrar och bullrar det arga ( som du lär dig leva med med hjälp av olika plåster och ursäkter) som egentligen är en perfekt “startfart”?
Eller är det lättare att börja från ett tillsynes OK-liv?
Var du än är i livet just nu så är det perfekt!
Det kommer att vara jobbigt, ja det är det. Det perfekta tiden är just nu. Så börja med att säga till dig att du har ett val att skapa ett liv som du älskar att leva, ta ingen mer skit. Svälj ingen mer skit utan använd det arga som en startfart framåt. Bensinen till din motor för man har alltid ett val. Alltid.

Vad är din åsikt om utbildning? Och arbete?
Vi utbildas för att BLI något, för att bli anställningsbara. Vi blir lärare, målare, syokonsulter, IT-strateg, eller murare, läkare, inköpare. Ett yrke.
Jag menar att det vi ÄR ska komma fram och då behöver man LÄRA sig bli att bli den man egentligen är, bakom det man utbildat sig för att bli. Bakom masken.
En utbildning leder till ett jobb, en anställning. Jag tror att det är vanligt att gömma sig själv bakom ett jobb, man är inte sig själv på ett jobb. Utan förväntningar av andra.  Du gör ju som någon annan vill på jobbet. Företag har mål som är satta som alla jobbar emot.
Många gånger är utbildning och jobb bara ursäkter eller skydd mot dig själv.

Om du vill utvecklas och bli den du egentligen är är det bara slöseri med tid med både studier och arbete.

Livet och jobbet är två helt olika saker. Låter du ditt jobb-jag ta mest plats eller ditt jag-jag i livet?

Om arbete:

 • Vi är ofta “osanna mot oss själva” när vi arbetar. Vi gör saker som förväntas av oss, vi utför handlingar om leder till någon annan människas dröm, mål eller visioner.
 • “Leva under påverkan” I USA är det straffbart att köra diu ( under påverkan av narkotika) för du är påverkad av något, inte helt skärpt, inte helt närvarande. På liknande sätt är vi påverkade när vi arbetar. Du lever underpåverkan, för du ska ju sälja en vara eller tjänst ( åt någon annan)
  I Sverige är det helt OK att leva under påverkan, det till och med uppmuntras. Du lever underpåverkan att göra ett bra jobb, för det är vi skolade till.
 • Att jobba är att “köpa tid med tillfälliga lösningar” – Om inte ditt arbete, eller din anställning går hand i hand med den du är så köper du bara en månads betänketid till. “Skönt, du slapp fundera över vem du är, och vad du ska göra livet den här månaden också”.

 

Om jag inte ska jobba eller studera vad ska jag göra då?

Till att börja med kan vi börja lära  oss vara den vi ÄR. Och inte skämmas det minsta över det. Det finns så många förutfattade meningar ( its all in your mind!) om vem eller till och med vad som inte arbetar, studerar eller gör annan samhällsnytta.

Lästips: Om man inte jobbar eller studerar vad gör man då? 

“Jag mår bra av att jobba”

Det här är något större än att jobba – det här handlar om dig. Du har ju utbildat dig för att bli något som du inte är.  Om livet är ett meningsfullt tidsfördriv? Du är verkligen generös med ditt liv. Det är ju bara ett jobb.  Det är lätt att fastna och gå all in på arbetsuppgifter och tappa den riktiga verkligheten. Verkligheten som är du.

Var är skillnaden på den kurs i personlig utveckling och andra, jag har bokhyllan fyll av själv-hjälps-böcker?
En stor skillnad är att kursen är fylld av övningar och att du vill göra övningarna. Jag ger dig inspiration och kraften till den “startfart” du behöver för att verkligen göra den förändring du förtjänar. Du är kraften, du måste hitta kraften och bara sätta fart. Att göra något är nyckeln och att se / ta vara på tillfällena när de dyker upp i ditt liv.

En annan stor skillnad är att jag tidigt tar upp pengar, jag vet att många gärna vill göra en livstilsförändring men anser att det inte har råd. De måste få in pengar, den som tar bort jobbet helt eller delvis blir av med pengar och får svårare och svårare att försörja sig och sin familj.  SLH beskriver hur du gör grundligt.

Jag är dessutom “allergisk” mot forskning och resultat, om det nu skulle vara en Harwardstudie eller en rapport från Oxfortuniversitetet. Det är bara Bull i mina ögon.
Jag har själv “en miljon böcker” om personligutveckling men ingen talar om HUR GÖR JAG för att få det som presentras i studierna eller rapporterna.

Vill du ha mer frihet och energi – då är detta något för dig. Vill du lära dig andra, smarta sätt att tjäna pengar – då är detta kursen för dig.

När ska du göra övningarna?

Om man vill något tillräckligt väl finns det alltid tid. Vissa övningar kräver mer engagemang än andra. Men jag rekommenderar att du gör övningarna i samband med kapitlet du just läst. Det viktigast är faktiskt att du ger dig själv den tiden. Om du inte gör det kommer det inte funka. Och du kommer stå kvar där du står. Det är upp till dig.

När du ger tid åt det du vill ha, kommer du får mer av det du vill ha.

Ont om tid?
Det du ger din tid, ditt engagemang och dina pengar får du mer av. Den som kämpar i en anställningsverklighet upplever att tiden ofta är en bristvara. Det är det du kommer få mer av. Mer brist på tid. Så är det. Du får helt enkelt skapa tidsluckor. Skapa tiden. Ge dig själv den tiden. Tänk så här, varför kämpa, ” försvara något”  och hålla på med något som du egentligen inte vill ha, vara eller verka i.
Ofta handlar det om att göra bra ifrån sig på jobbet, eftersom “våra jobb är vår bärande grund” i livet.  Det är där vi spendera mest tid av vår vakna tid. Vi vill vara duktiga på våra jobb. Visa att vi duger. Vilket i sin tur gör att “du värdesätter ett jobb” framför dig själv. och det du själv vill göra blir inklämt i en redan upptagen kalender  ( och där med kanske stryks)
Genom att förstå SLH, Stora livshandboken och dess innebörd kommer du sätta dig själv i främsta rummet, utan dåligt samvete. Utan att känna skuld eller skam.

Din åsikt om vila?

“Ett universellt plåster idag”  Det skrivs om hur viktigt det är med vila överallt i media. Som om det vore ett plåster som tog bort allt det onda.  Används ganska lättvindigt och det är ett modeord, tycker jag.
Jag brukar vilja göra skillnad på trött, lat eller mållös.
Jag tror på att göra. Om du inte vill ha det som du har det som du har det, måste du göra. Inte bara vila.
I SLH får du lära dig skillnaden mellan trött ( där man faktiskt bör återhämta sig) eller lat (människan är av naturen lat och därmed hittar på ursäkt efter ursäkt för att slippa) eller mållös ( den som inte vet vad hon ska göra, “kan lika gärna gå och lägga sig för att vara minst i vägen”)
När man vill göra saker och bryr sig och förstår att Jag är viktigast i mitt liv kanske bara “vila” inte blir lika viktigt.

I Egots väg används ordet vila ofta men i SJälens väg blir det inte lika viktigt längre. Det försvinner lite av sig själv. I själens väg gör vi aktiviteter som är gynnsamma för dig och som ger dig energi och du förstår meningen med livet är att utföra aktiviteter som ger dig energi att vilja fortsätta.

Rörelse är nyckeln till all tillfrisknad.

Tänk om det innebär måste göra något som jag inte vill? Jag vill ha snabba bilar, lyxiga handväskor och äta skaldjursplatå varje dag. Leva i lyx! Inte i biodlare i en småstad.
All konsumtionslyx är något som våra egon älskar. Och visst är det härligt att spendera pengar. Absolut. Men tänk om det är det du egentligen inte vill, om man “skalar av allt” och kommer till din innersta längtan så kanske det är biodlare du ska bli för att bli lycklig och leva till 100%. Ett kapitel handlar om att Bli ren och verkligen förstå vad som är egot och vad man egentligen vill. Klart man ska ha saker, men låt inte sakerna ta över dig. Låt inte sakerna styra ditt liv.

Finns det några bieffekter av boken? Kursen? 
En vanlig effekt är att du bli piggare, känner livslust, tar vara på livet, inte stressar runt. Lika vanliga bieffekter är att du kan gå ner i vikt, du får bättre ork. När man får redan på den underliggande känslan bakom problem lossnar mycket av ens ovanor.
Det är saker som bara händer och som är trevliga bieffekter av att gå kursen.
Du kommer också förstå vad som är viktig för dig och ägna tid åt det. Göra mer av sådant som gör dig lycklig.

Jag vill att du ska förstå livet som helhet och att du tar vara på det innan det är försent.

Share This: