Ett litet inlägg om arbetstider, bara

0.

Hej alla – det känns som om det var länge sedan jag skrev något här.
Idag tänker jag tala lite om arbetstider, finns det kvar egentligen, finns det något som heter det längre? Det känns som arbete, fritid, barn, familj är en enda stor blubb där man alltid är tillänglig och ska ställa upp.

Har man ett arbete, ska man vara glad och tacksam för det? Har ni arbetstider i ditt jobb? Ärligt talat är det någon som följer dem? Det kanske bara är något som står på ett papper, men som inte betyder något?  Många jobb är idag digitala och kan utföras överallt och det leder till en annan fråga, när jobbar du och när du ledig?

För hög arbetsbelastning?

Ibland kan det även vara så att på grund av för hög arbetsbelasning vara nödvändligt att jobba över. Visst – ibland. Men alltid?

Varför ska du bry dig?

Du ska veta när du jobbar och när du är ledig. Det är trygghet för dig, Det är viktigt för att du ska kunna slappna av ordentligt, utan att alltid vara jagad av ett jobb. Annars kan du lätt bli utbränd, utmattad eller något annat.  Förställ dig att du alltid, alltid, alltid blir jagad. Du är en liten rädd kanin som räven jagar. Det finns inget gömställe för kaninen, som är säkert, tryggt och där hon kan slappna av. Kaninen går alltid runt och är lite rädd, har ett adrenalin påslag och är alltid, alltid på sin vakt. Kan aldrig pusta ut, vila, slappna av eller bara vara.  Det är sjukt, ärligt talat.

Gå hem klockan 17!
Gå och leta upp ditt anställningskontrakt och kolla vad det står för tider, när du jobbar, när börjar du, när slutar du?  Finns det något sånt? Eller står det 40timmar i veckan? Eller 80timmar? Vad står det? Står det inga tider?

Vad skulle hända, hur skulle du må, om du faktiskt gick hem klockan 17 fast det står på ditt kontrakt?

En chef sa till mig en gång: Så här kan du inte hålla på i längden.
När jag gick hem klockan 17 när min arbetsdag tog slut.  Snacka om att få mig att må dåligt.

Så, jo det kan du visst. Du har ett liv utanför jobbet. Gå hem. Det är bara ett jobb.

 

Share This:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *