Om vabb och våra arbeten

Jag hamnade i en diskussion angående vabb, alltså vård av barn.

Ena sidan ansåg:
Barn skall vara hemma om de är sjuka och gärna en dag extra så att de verkligen är friska innan de sätts tillbaka till deras intuitioner.  Det är egoistiskt att riska att pedagogerna och andra barn och deras familjer blir smittade.

Då jag personligen har ett förtidigt fött barn så vet jag att många barn, både föritidigt och andra har nedsatt imunförsvar och kan bli jättesjuka om de utsätta för sjuka och halv sjuka barn.  En kompis till mig har också ett prematur och det barnet är mycket, känsligt och den mamman tillhör den sidan som säger “Du låter väl inte andra vuxna passa ditt sjuka barn” Du STOPPAR VÄL ALDRIG in ditt sjuka på förskolan”

Andra sidan ansåg:
Det är inte så lätt och att man måste hela bilden. En liten antydan till att “du kan inte vara sjuk nu, det passar inte med verksamheten”
Är det mycket att göra kan man inte bara vabba hur som helst och att feberfria dagen kanske inte alltid används.

Olika scenario:

 • Låt oss säga så här, kan det bli egositiskt att vabba eller att inte vabba. Om jag ställer in en tex cateringorder på 120 sallader för att jag vabbar och vi är inte fler än två personer på mitt jobb. Är det egoistiskt att låta kunden inte få sin mat?
  ( Men nu kanske du säger att det kan din kollega göra, ja det kanske hon kan men inte tillsammans med övriga verksamheten och allting annat som kommer i mellan och naturligtvis på hur lång tid man har på sig. )Vi lever i ett “ja, självklart” samhälle och det är nog det som är en del av problemet. Allt löser sig.  Vi kräver på kort varsel.
  —————-
 • Jag kan inte vabba på grund av hög arbetsbelasning. Jag VET vilken hög arbetsbelastning som väntar när jag kommer tillbaka. Det är inte kul / inte värt det.
  —————–
 • “jag har redan vabbat hela veckan – jag har inte samvete nog att vara borta mer”
  —————–
 • Jag vågar inte säga till, be om lov – Jag har en respekt för min arbetsgivare och tycker att det är skit pinsamt att säga till därför undviker jag det till varje pris. “Jag låter förskolan ringa, det känns bättre i magen”
  (Jag vet hur det är, du är en rädd liten skit som inte vågar säga sanningen till din chef och vill bli räddad av en “tredjepartslösning” – låta förskolan ringa)
  ———————–
 • Personligen arbetar jag oftast för att någon annan ska vara ledig från arbetet. Det gör nog alla om jag tänker efter. I alla mina yrken har jag arbetat ensam, ibland två och två men oftast ensam.  Vi har bara varit två eller tre anställda på företaget och då blir det faktiskt sårbart och det märks mer om någon är borta.
  ———————–
 • Eller tänk så här: Du går och väntar på en organoperation – du har väntat LÄNGE och snart är det en fråga om liv och död. Du kommer att dö om du inte får det organet. Äntligen – nu har hjärtat kommit. Allt är klart och det är din tur att rullas in på operationbordet, men tyvärr det går inte för läkarens måste vara hemma och ha feberfridag med sitt barn.  ( Det är nerskärningar och andra läkare är på konferens i Geneve så det finns bara en på plats)

Jag kan inte säga vem som har rätt, en del av mig vill ju säga natuligtvis är barnen viktigast och de skall vara hemma när de är sjuka.  Jag vet tyvärr att det inte är så enkelt och att folk skickar sina barn till sina placeringar inte för att det är kul utan för att de måste. Jag kan ju använda argumenten Det är inte mitt ansvar, jag är ju inte chef, men ändå vill jag vara en bra människa. Jag vill inte göra någon besviken.

Vi lever i ett sjukt samhälle – det är ett jag kan säga. Inte nog med att vi lämnar in sjuka barn på förskolan, vi går till jobbet sjuka. Vill inte peka ut någon – men jag är nära bekant men kock på en av Stockholm fina krogar. Han var tvungen att jobba – trots magsjuka och sprang och kräktes mellan kunder.  Om man bara visste, vad som händer bakom kulisserna……

jag har jobbat i många olika verksamheter och så, så jag vet att folk måste åka sjuka till jobbet och lämna sjuka barn på förskolan. Jag har förståelse för det och att få skit för det ger bara sämre samvete.

Istället för att klaga, lös problemen.

 • Anställ fler personal,
 • Se till att alla trivs på sina jobb. ( Tips, se och lär av Richard Branson; tex tar du hand om din personal – tar de hand om dina kunder)
 • Gör det enklare för små företag att anställa fler
 • Ha införelsestop i företaget. Om inte ni kan jobba lagom och här en aldelles för hög arbets belastning måste ni ha säga stopp, ta inte in mer än ni kan ta hand om.

  Och viktigast av allt
  Och du som varje dag går till ditt arbete “för att du måste” – gå inte dit. Du är inte sann mot dig själv. 

  ____________________________________________________________________________________

  Jag skulle också gärna vilja påpeka att många gånger går vi fel väg i livet – emot oss själva. Vi kämpar i Egots väg och om vi börjar följa vår själsliga längtan och leva efter den istället kommer mycket av sånt här försvinna av sig självt.

Share This:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *