Egots väg och själens väg 1 ( 2) EGOTS VÄG

I våras skrev jag om Det farliga egoistiska tankesättet som bränner ut oss där jag lite kort beskriver min tolkning av Egot och Själens väg.  Det handlar egentligen om att byta grundtänk i livet. Hur vi tänker och väljer att tolka det vi ser. Ett kardinalfel, alltså “fel från början”
I SLH kallar jag detta för BRULES, alltså bullshit rules. “Regler som alla gör för att alla gör dem”

Fel?

Den som vill leva ett så rikt liv som möjligt, på alla plan, gör rätt i att följa sin intuition och skapa sin egen verklighet, sin egen framtid för att nå sina egna drömmar, mål eller visioner.  Hur kan det vara fel om alla gör det?  Det är BRULES, juh. Alla är vilseledda att följa den trygga, säkra vägen i samhället, vi går rätt in i brules.  Den som vill leva och inte överleva gör rätt att byta grundtänk, grundförståelse i sitt liv för att kunna följa sin själs väg.

Jag kommer gå igenom detta med Egots väg och Själens väg lite utförligare.

Egots väg

Har du hört frasen, Jamen du är så egoiskt – du tänker bara på dig själv? Det är nog det vi förknippar med ordet egoistisk, det är något negativt, självupptaget och ”dumt”

I min förklaring av egots väg kommer min, mitt, mina som en liten del av en helhet. Att följa egots väg är större och har en annan perspektiv än att bara tänka på mig, mitt, mina.

Generellt, i min tolkning, är det inte något fel, det är en beskrivning när man följer sina kroppsliga längtor, tillfredställer kortsiktiga kroppsliga ( egoistiska ) behov. Vad vi vill just nu

När egot talar är det som:
Det är kraftiga impulser som måste tillfredsställas, men som kan tyglas med viljestyrka. Tex jag vill jobba, jag vill röka, jag vill gå till krogen och ta en jäger och en öl. Typiska vad du vill, eller kroppsliga vad du vill.

Passivt åka med
Ofta är att följa egots väg är att passivt åka med, följa den redan intrampade vägen, den trygga men ofta passiva vägen. Man tar egna beslut, men som grundar sig vad man vill och vad andra vill . Vad man bör, ( inte vad man egentligen vill) Besluten som tas handlar nästan uteslutande om att göra andra nöjda inte sig själv. ”Jamen jag köpte ju en micro på 20 sekunder, var det inte det du ville ha?” Att ta beslut som handlar om vad man egentligen vill är svårt, tungt och det tar vi sen, alltså följer man gärna (oftast mer än gärna) den redan upptrampande stigen och använder ofta ursäkten ”ja men man måste ju jobba”


 

EGOTS VÄGKROPPSLIG

Genomgång av EGOTSVÄG

ÄLSKAR FEL
Vi har lärt oss ”älska fel” genom att göra ändra nöjda kan de tycka om oss. Om jag gör saker som andra tycker om gillar de mig. Gör sig ofta till, slår knut på sig själv, dåligt samvete. Alltid någon som blir ledsen, är det inte du själv är det någon nära.
Vill bli älskad genom överdriven konsumtion, ”se på mig vad jag har” ”kom och va med mig för jag har en supercool xxx”, kom och va med mig och lyssna på musik.
Vi är såkallade ”people pleaser”

Märk – att ”göra andra nöja” går under en egoisktisk handling även fast du gör andra nöjda. Handlingen du gör, är inget eget val, folk kommer till dig för att du gör som de vill att du ska göra ( Motsatsen i själens väg är att folk kommer till dig för att du gör som du egentligen vill)

RÄDD
Rädd att göra fel ( göra andra nöjda?) Rädd för sig själv, ursäkter, för att slippa undan sig själv, sin själ. Har liten eller ingen tillit och kommer därför dö om jag klipper håret för saxen kommer slinta och hugga mig i skallen. Barn kommer att dö om de klättar upp på bordet, jag kommer att slå skallen och dö…. Eftersom allt slutar med att ”jag kommer slå skallen och dö” – så undviks situationer

Rädd och retas
Det är lätt att börja retas när man är rädd. Retas för att bli omtyckt ”se mig” eller retas som ursäkt för att slippa undan. Om jag är upptagen med att reta andra slipper jag göra det jag egentligen vill eftersom jag är livrädd för det.
Det känns bättre om någon annan har det sämre än mig.

JAGA / BLI JAGAD
Jagar, bli svettig, trött. Jagar det nyaste, coolaste, bästa, det senaste. Ingen får se/ märka vilken rädd skit som finns här bakom.
Saker görs för att det ÄR rätt ( ”Man måste jobba, det är ingen som gillar det, men man måste” Det ÄR rätt att vara duktig, driven, lönsam.
Det är viktigt att göra andra nöjda.   ( Så de kan älska mig?)
Många gånger lider vi i det dolda. Sätter på ett happyface för att orka. Igen. Det är ett spel, och spelreglerna kanske inte alltid passar alla.

Kommer den som jagar pengar någonsin fram?


VARA NÖJD
En bit här är är att vi aldrig blir mätta, nöjda. Inte bara med mat och dryck utan av upplevelser nöjen, underhållning med mera.
Vi matar våra egon med allt de vill ha, men vi blir aldrig mätta i själen. Vi har svårt att gå till själva källan ( vår själ, oss själva) och gör allt för att undvika att nå till våra innersta väsen. De som vi egentligen vill.
Människan konsumerar mer i tron att hon ska bli nöjd med det. Men för att bli nöjd, lycklig, stabil på riktigt behöver hon lära sig ta bort alla yttre skydd och komma till, inse, förstå vad hon egentligen vill ha. Vad betyder sakerna? Sakerna är ofta ett skydd, en borg runt din själ.
Vi jämför oss gärna med andra och med det vill vi gärna vara, ha och äga som andra har.
Vi upprepar andras lögner och tror att det är vår sanning.
Det är svårt att bli nöjd när underhållningen aldrig tar slut.

 

Vi lever ofta i ett OK- samhälle. Det är OK. Jobbet är OK, bostaden är OK, barnen är OK. Det är okey liksom – vare sig mer eller mindre.
Som människa vill vi bli älskade och i egots väg använder vi ”Vi vill bli älskade fel” genom att förändra sig själv, anpassa sig, få andra att bli nöja – så kan de tycka om mig.   Detta älskar ju handeln och skapar mera saker som vi kan bli älskade av. Saker att fylla tomrum med.
Vill vara som alla andra, känna gemenskap hos och med andra.
Tiden – i egots väg väntar man gärna. Vi väntar på att få gå till jobbet, vi väntar på att gå hem från jobbet, det är sällan vi är här och nu. Det är sällan vi är nöjda med det vi har, vi har inte tillräckligt, det fattas alltid något. Tid, saker, pengar.

Bra konsument?
I och med att vi har svårt att bli nöjda, blir vi ”bra konusmenter”. Köper mer, äger mer. Eftersom vi äger mer har vi stora hus att stoppa våra saker i, vilket gör att att vi blir lätt beroende av våra anställningar. ( Och gör allt för att ha den kvar, så att vi kan fortsätta vara den bra konsument, fortsätta fylla tomrum….)
Ofta måste vi ha saker, nu. Egot har väldigt lite tålamod utan kräver och kväver allt i sin väg. Jag har riktat in mig på den som köper saker för att fylla tomrum. Faktum är att ingen sak i världen kan fylla det tomrum som du har, endast äkta sann kärlek.

 

Allt vi lägger på gör oss till slavar av samhället.

EGOTS VÄGKROPPSLIG


ÄRVER FEL VÄRDERINGAR
Vi gör det vi kan och kan det vi gör. Det vi inte kan måste vi öva på . Vi gör det vi är vana att göra. Det som du säger, gör och känner inför dina barn blir deras mantra. Det som dina föräldrar, andra vuxna i din närhet sa till dig blev ditt mantra. Det är din grundförståelse i ditt liv. Ditt undermedvetna som styr dig medvetet och undermedvetet. Föräldrar uppmanar utbildning, föräldrar är stolta över sina barns yrken. Föräldrar uppmanar systemet skola, det är duktigt att få bra betyg, det är duktigt att arbeta, det är duktigt att vara lydig, driven och skötsam. Åt någon annan.

Om vi går hela livet med att trycka undan oss själva (genom att vänja och nöja sig?), är det lätt att bli vilseledd, missförstådd och måste kanske tröstas med en pryl, glass, godis eller dylik. Fyller tomrum

Tror att vi gör rätt
Brules är större än vi tror, jag skriver att vi är indoktrinerade av sekten samhället och det går snabbt utför.
”Alla” ärver egotsväg och tror att det är det rätta, den enda vägen i livet. Alla följer egots väg för det är det vi kan, vet, gör. Vi är matade med präglingar, värderingar, normer som vi ”ska” göra i livet. Hur saker är.

 

Skyller ifrån sig ”Det var hennes fel, det var hon som gjorde det – Varför ska jag lära mig, det var ju HON som gjorde fel”

Ovillig att lära sig nytt om det inte har med kroppsliga längtor att göra.

Vi utbildar oss för att bli något istället för att lära sig vara den vi är.

Fundera över:
Har du ärvt ett bristtänkande eller ett tillgångstänkande?

 

EGOISTISKA HANDLINGAR


Här är det ofta starka inpulser som måste tillfredställas just nu – men de går att hejda med viljestryka.

Mig, min, mitt Jag
Här handlar det bara om mig, mitt välbefinnande. Ibland ingår familjen på ett litet hörn, men ofta är det en helt egoistisk handling. Kroppsliga här och nu aktiviteter som måste tillfredsställas per omgående. Exempel kan vara: “jag måste bajsa, jag vill äta mat framför tvn, rör inte MIN gitarr, Jag vill ha en kamera. Jag vill äta mat sen” ( inte när maten är klar och står på bordet)

Ibland har man även svårt att dela med sig, som i RÖR INTE MIN GITARR!  eller som i mat, dryck, pengar ( håller hårt i sina surt förvärvade pengar och vägrar ofta ge bort)

Jag tycker mig ibland se en tendens att många gillar att dela, gilla eller kommentera inlägg från en stor kändis men har svår att göra det samma till lokal hantverkare.
Det är någonstans egoistiskt att göda och stödja mainstream media men inte det lilla småskaliga. I själens väg tar man emot och delar det vidare, vad det gäller. I egotsväg stannar ofta saker. ”Det här är mitt, det ska jag ha”.   Eller ”det här ska ingen annan få ha”

Egot söker och vill ha kontroll, kontroll över sig, över tiden/ planeringen. Många gånger är egot även ”krontrollen över själen” . Som en grindvakt där egentligen ingen kommer igenom.   Egot hindrar dig med ursäkter, tack det är bra som det är, när själen uppmanar till förändring av något slag.
Stressad
Ofta är stressen en bärande grund i egots väg. Vi ska hinna med mycket, en kamp mot tiden. Stressade över jobbet, stressade över allt som ska hinnas med på helgen, stressen över semestern. I egots väg kastas vi in i stressen, ”det är så, det kan vi inte göra något åt, vänj dig”
Motsatsen till stress, i själens väg är på ett ungefär Tillgångar. Jag använder mina tillgångar, det jag har för att hjälpa andra bli mindre stressade, man går ”bakvägen”.

Tunnelseende till sen
Sen bli allt bra! Sen gör vi det.” Skjuter beslut på framtiden. Väntar på något, på ett beslut, på en person, på yttre lycka.
Vi tror att ”allt bra” kommer att ramla över en sen, troligtvis kommer vi inte se, märka, uppmärksamma när ”allt bra” är här eftersom vi alltid har tunnelseendet på.
Vi har en benägenhet att låta någon annan ta beslut åt oss. Bestämma livssväg.
”Jag ska se vad Jonatan har för förslag att göra åt oss, han är sjukskriven nu, men sen….”
”När jag fått min bonus, då ska jag säga upp mig….”

Vi jobbar för att vi ska kunna ha semester.

Skjuter upp beslut till sen, till måndag, till hösten. När jag har gått ner 10kg då…. . Väntar på något eller någon som ( kanske inte ens kommer) Rätt obenägen att ta beslut alternativt tar många vad jag vill beslut. Gör sig upptagen med många kroppsliga Jag villbeslut.

Det är sällan vi egentligen har en plan på hur vi faktiskt ska göra det är tiden till ”sen” är inne, skjuter gärna på beslut hela tiden.

Tips! Ditt sen är ett resultat av ditt nu. Du kan själv ansvara för ditt ditt sen genom att göra saker nu.

som andra lever är inte facit

Det jag vill eller det jag egentligen vill

Då många ärver fel värderingar, tillexempel att det är viktigt att skaffa en utbildning och att ”det är duktigt att arbeta” kvävs den egna tanken, den egna vilja, den egna meningsfullheten. Den knuffas undan till förmån till en anställning. Det uppmuntras att vara duktiga och drivna. Alltså tror vi att det är det vi vill.   Många är säkert uppväxa med mantrat ”Man kan inte göra som man vill här i världen, var nu glad och tacksam över din anställning” Alltså ”glömmer vi bort” vad vi ska göra, vilken som är din livsuppgift, den vägen du ska gå för att bli nöjd, tillfreds och lycklig.
Ofta är det också ”fel vad jag vill” som tar för mycket plats. Den egoistiska vad jag vill eller den själsliga vad jag vill. Kom ihåg att din själsliga längtan skrämmer skiten ut dig så många gånger används egositiska vad jag vill som ”ursäkter” tidsfördriv.

Det som uppmuntras av föräldrar är att skaffa sig ett yrke som ger bra betalt för det är nån typ av högsta resultat av lycka?
Det man egentligen vill är inte alltid lika med en ( bra)  anställning, och särskilt i en anställning där man tjänar pengar.  Jag brukar säga så här att om du inte jobbar med något som har med din personliga utveckling eller ditt måbra varande är jobb / anställningar bara sålänge jobb. Ett jobb som du har så länge till du kommer på vad du ska göra, och med det sagt är det ärligt talat bara slöseri med din tid.

Lästips:  Om alla gör som hon vill – då skulle världen bli kaotisk  – Här finns också en punktlista där vi kan checka av för att se när du närmar dig själens väg  ( Kallar det för själslig längtan i det inlägget, men det är samma sak)


YTTRE LYCKA
Bara jag hade en ny Prosche bli allt bra. Lägger skulden, ansvaret på en sak, en pryl, ”på sen”
Tar mindre ofta ansvar för sitt här och nu ( förutom när det gäller helt egoistiska saker, sitt kroppsliga välbefinnande) utan på sen. ”Jag kan inte göra något själv, jag är inte tillräckligt, jag är inte nöjd. Jag kan inte göra utan en, jag kan inte xxxx förän jag vunnit jackpoten.” Det saknas alltid något. Inte nöjd. Ser inte vad jag har, utan ser livet som brister. Kan lätt räkna upp allt som jag inte har, som jag saknar.

 

= Samhället är ett resultat av vårt lidande?

Och du mår bra? Vem mår bra idag? På riktigt, sant och ärligt. Då jag är lite andlig i mitt synsätt (men det smittar bara de som vill) tror jag att samhället lider. Eller vi människor i samhället lider. Vad säljs, vad konsumeras? Är vi nöjda? Blir vi någonsin nöjda?
Samhället är ju ett reslutat av vad ”vi vill ha”. Det vi stödjer med tid, pengar, och engagemang är det vi får med av.

I EGOTS väg kan vi:

  •  lätt räkna upp allt vi inte har, allt vi saknar
  •  ”bara jag hade en xxx så blir allting bra”
  •  Lägger ansvar på sen, ”köper tid”
  • Litar på att andras beslut även ska hjälpa dig själv.
  • Vi har svårt att bli nöjda eftersom vi hela tiden matar våra egon, och inte själen

Egoistiska handlingar är även sådana som gör andra nöjda – det är inget självvalt beslut. Du kanske lockas av morötter på jobbet ( bilar, bonusar, tävlingar mmm) för att tro att du ska vilja göra det du ska göra. Man blir lätt lurad och har svårt att veta vad som är det man egentligen vill och vad det som är något som man bara vill.

 

Läs om Egots väg motsats Själens väg

 

Share This:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *