Maten: Samma tid men mycket nyttigare

Samma tid men mycket nyttigare

Köttbullar och snabbmakaroner idag igen? Vardagen rullar på och du har ingen aning om vad du ska ge din familj till middag. Det måste vara något som går snabbt och är gott. Det måste vara något som ungarna äter. Och helst vara klart för tio minuter sedan.  Känner du igen dig? Som mamma till två små vet jag att vardagens vardagligheter och alla måsten tär på krafterna och att maten måste gå snabbt att få på bordet.

Men om du gör några enkla byten i kosten får du ett måltid som ger mer näring än bara snabba kolhydrater och som ger ditt barn något att växa av. Du ska får några nycklar som öppnar upp och förenklar matsituationen.
Kanske har du redan hört talas om utrycket Hellhour, alltså den timmen mellan hämtning på förskolan och innan maten står på bordet. Den tid som alla är trötta och hungriga och ingen orkar göra något.

Under Hellhour går inget som det ska och då vet jag att många föräldrar serverar trygg mat som barnen känner igen.

Nyckel 1

Var förberedd! Vet vad du ska äta! Ha matsedlar. Om livets största fråga handlar om vad ni ska ha till middag kan det vara väl värt att köpa en matkasse.

Börja laga mat innan ni är hungriga. Det kan innebära att du kan behöva skala potatis redan på morgon och ha den liggandes i en kastrull med vatten under arbetsdagen.

Nyckel 2
Ha några grönskasstavar i handväskan som du ger sitt barn på vägen hem från förskolan / skolan, innan det blir för hungrigt. Ett FÖR hungrigt barn är nästan helt omöjligt att få att äta.  Jag brukar även ha med mig smoothie, eller rawfoodbakverk.

Nyckel 3
Ditt barn är aldrig för ungt att prova nyttig mat. Det är en fråga om vilken inställning föräldrarna har till mat och dryck.  Vad äter ni hemma? Hur serveras det och varför? Låter ni maten ta tid eller är maten bara något som ni måste trycka i er?

Nyckel 4
Inga större förändringar på måndagar! Om du och din familj jobbar den traditionella veckan är det ingen bra ide att inspireras eller hitta på nya smaker och nymodigheter på måndagar. Vis av erfarenhet skulle jag varmt rekommendera att servera ett tryggt, säkert kort den dagen då alla är trötta efter veckans första arbetsdag. Om du stått i köket och lagat och engagerat sig och hittat på och sedan vill alla bara egentligen bara ha comfort food, blir du självklart besviken och lägger ner alla projekt på att få familjen mer hälsosam.

Jag skulle också vilja ge inspiration och tips till mat som tar lika lång tid att laga iordning men som ger mer näring per tugga än traditionell snabbmat.


Istället för                                                                        Välj
Köttbullar & snabbmakaroner                                      Bönpasta & falafel
Nudelsoppa                                                                     Bovetenudlar i misosoppa
Risgrynsgröt i “korv”                                                        Hirsgröt

Hämtpizza                                                                       Grönsakswok med bovetenudlar

Stekt falukorv & potatis                                                  Morotsbiffar med quoina
Pannkaka                                                                          Bankake. Plättar på mosad banan och ägg.         

 

Share This:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *