“jag har köpt en torkugn – vad gör jag nu? “

Jag har just köpt en torkugn – ni som känner mig vet att det har stått på önskelistan de senaste åren och så  – och nu äntligen köpte jag en.  Lätt mat att laga i torkugn.

Men vad gör man nu, men en ny älskling. Vad är bra att börja med som torkugnsägare?

Nybörjartips för för dig och din torkugn. 

Vad började jag med att göra i min torkugn:
Superchips
Ormar
Det som mina barn älskar, det är lätt att göra och omöjligt att bränna. Jag brände ofta superchipsen i min vanliga ugn, men nu är det omöjligt. Barnen öppnar själva ugnen – helt fantastiskt – och plockar åt sig superchipsen.

Superchips – Grönkålschips
 Repa av grönkål från stammen och lägg i en bunke, lägg på olja, salt och andra kryddor, tex chili, citron, gurkmejja.  Ofta räcker det bara med salt.
Tips – prova flytande kokosolja!
Massera in kryddorna och lägg på en plåt och torka över natten.

Ormar – Remmar
Tina frysta bär. Mixa med mixer. Bre ut med slickepott och torka över natten. TIps. Om du tycker att hallonkärnorna fastnar i tänderna, sila massan i genom en finmaskig sil innan du torkar.  Jordgubbar är gott. Hallon och blåbär är gott.

Torka groddade solroskärnor

Snacksa på torkade groddade solroskärnor.  Detta blev ett påhittat i bara farten recept. jag hade rätt mycket blötlagda solroskärnor som börjat grodda, som jag inte visste vad jag skulle göra med.  Torkade över natten och fick fram en nötaktig, god smak.  Nu ska jag testa torka groddat bovete.

Hårt bröd – Glutenfritt

Detta är min favorit och jag okuperade ofta vår vanliga ugn i flera dygn, inte helt uppskattat alla gånger, med mitt bröd. När jag läser andra recept på samma typ av bröd och ofta är det majsmjöl inblandat men inte här.

Jag höftar alltid med mitt bröd men basen är linfrön, solroskärnor och pumpakärnor.
Lägg linfrön i vatten. Dubbelmängd vatten, annars inga mått. Efter 6 timmar cirka, lägg i solroskärnor, pumpakärnor, groddat bovete, eller andra frön, gryn du har hemma. Det som är gott att äta “rått” blir gott att äta torkat.

Torka grönsaker
Skär paprika på mandolinen, marinera i olja, salt och torka över natten.
Har inte provat med potatis än, men det sägs att den ska förvällas först för att inte bli grå och se oaptitlig ut.

Jag tänker på så här, kan du äta det kan du torka det. Våga prova allt.


Utrustning du behöver:
Till vissa rätter kan du behöva en mixer, en stavmixer eller en matberedare. Vissa rätter behöver inget alls.

Snabbmat
Man lagar mat på ett annat sätt i en torkugn och med rawfoodtänket.  Man planerar vad man ska ha till middag om ett par dagar, inte i kväll. Matlagningen blir mjuk,  lätt och inspirerande inte stressande som ofta den vanliga maten kan vara, för mig. Maten väntar på mig och inte jag på maten på ett annat sätt. Jag börjar laga mat innan jag är hungrig och flera dagar innan den ska ätas. Vilket gör det maten, på ett sätt, som snabbmat.  När jag kommit in i planeringen, fixningen och allt, är att laga mat i torkugn, snabbmat.

Mycket disk?
Ja och nej, det beror på vad du ska laga.  Den maten som du lagar i en torkugn, blir det “torra” i maten. Som pizzabotten, brödet, torkade grönsaker, och du behöver något till. Du behöver göra en sås, sallad och då kanske du behöver en matberedare, skärbräda, kniv. Mycket kan du förbereda och ha klart, och kan därför diska undan det som krävs.

Bra att ha hemma:
Silckepott, finmaskig sil, bunke, skål i olika storlekar.

Är det värt det?
En  torkugn ligger i prisklass mellan 3-5000kr, det kan bli en dyr leksak.
Men jag ansåg att det störde mig mer att alltid behöva komma ihåg mitt bröd i ugnen när vi skulle laga “vanlig mat” och att det för mig, skulle vara värt det.
Barnen äter mer frukt och bär nu i form av ormar
Jag behöver inte “passa” –  det är omöjligt att bränna något.
Jag blir lugnare för jag har mer koll på maten, vad vi ska äta. Har kontroll och bättre planering.

Varför valde jag att köpa en torkugn

Jag vill göra rena, ärliga och sanna handlingar och för mig är rawfood maten ren, eller “osmutslig” – jag känner mig nöjd, lagom mätt och vill göra saker. Den maten får mig att vilja göra bra, ärliga saker. Mat i form av “kött, sås och potatis” gör mig trött, orkeslös och jag vill vila efter maten.

Jag tyckte det även var ett problem, störande, jobbigt att laga rawfood i vanliga ugnen. Det gick, det går bra om man gör lite och sällan, men ärligt talat så blir resultatet bättre i en torkugn. Har du pengarna, platsen så tycker jag att du kan köpa en. Kolla även begagnat.

Maten, motionen, motivationen och återhämtningen påverkar dig dagligen.

Share This:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *