“Jag gör det så går det snabbare – vad blir det av barnen av vår tid?”

“Jag gör det så går det snabbare ” är en quickfix som snabbt löser en situation och idag tänker jag på vad som händer i långa loppet. Du kanske själv har sagt så till dina barn någongång själv har jag nog gjort det ett par hundra gånger. Jag gör “min roll” hemma med mina barn och de sitter vid pladdan. Jag gör det så går det snabbare, är det verkligen snällt?

Jag fokuserar på rollen förälder och barn, men det finns ju situationer i arbetslivet också där vi går in och tar över.

Jag listar bara några punkter som jag kommit på om hur det kan komma att bli

 Är basen i din vardag är stress?
Du gör det, för att du inte har tid att vänta. Eller hur? Om basen i din vardag är stressande, stressigt tycker jag att du ska fundera över vilken känsla du smittar. Tänk på att se helheten om ditt jobb är stressigt tar du med dig stressen hem och far som en virvelvind fram och tillbaka.   Ibland behöver vi påminna oss om att arbeta innebär att utföra handlingar som leder till en annan människas dröm, mål och visioner och ställa sig frågan om det verkligen är värt det. Många gånger är vi lojala och trogna mot en arbetsgivare och skulle aldrig ens tänka tanken att bli arbetslös eller sjukskriven.
Vad blir det av dina barn som aldrig får tid att öva för att du ska till jobbet?  ( Det ät faktiskt inte bara skolan, förskolans ansvar att uppfostra dina barn)

Är du chef? Uppmana dina anställda att jobba hemifrån om det är möjligt. Snälla. Det underlättar för alla. Låt dina anställda veta att det är OK att komma försent. Snälla. Det påverkar alla i längden.

Litar på oss själva, du är expert på dig själv

Den som själv får göra, får uppleva en sak får lättare att lita på sig själv, på sin känsla. Får bättre självförtroende, självkänsla och har lättare att vara expert på sig själv eftersom hon känner sig själv bättre. Man är trygg i det man gör.

Får något att göra, veta vad man göra, förstår att saker tar tid, uttråkad

Om du som barn blev “befriad från alla hushållsgöromål” har du ingen aning om vad som ska, bör eller måste göras i en familj. Det är viktigt att alla har egen begripning, egen förståelse för vad och varför saker ska göras.
Den i en familj som aldrig har fått förståelse för vad som bör göras  gör det inte heller och blir lätt uttråkad. Den som blir uttråkad vill ha något att göra. Kanske dricka öl eller retas.

Exempel från verkligheten. En ledig helg
Mammans att göra lista 
Göra frukost
Plocka undan frukost
Dammsuga
Städa
Leka med barn
Gå ut
Laga lunch
Städa undan
Osv

Pappans att göra lista
“Jag har inget att göra, jag åker och köper öl”

Kemikalitetunga  – jordens undergång?

Barnen bör ha egen förståelse för varför det är viktigt att lära sig om hur man sköter ett hem, hur man lagar mat och vad som är gott. Vad är gott, vad smakar gott i din mun är det som du ofta ställer på bordet i din familj eller hur? Det du gärna vill att barnen ska smaka på, äta mycket av.  Vad spelar det för roll vad vi äter? 

Det spelar mycket roll faktiskt:
– Du blir vad du äter – mat är bränsle – vad får maten dig att vilja göra?
– Ät mat som bina producerar!  Uppmuntra och stöjd mat som prodceras “bivänligt” . Affären skulle se mycket konstig ut om maten som bina producerar försvann. Vi tänker på detta som självklart, men det är inte självklart att vi har bin. Bin är en viktig del av vårt leverne, vår biologiska mångfald. Vår överlevande, faktiskt.
Tänk i framtiden om all maten produceras är konstgjord och framställd på kemsik väg i ett laboratioum. Tänk om det är en galen professor som styr över allt och vi människor är hans legosoldater.
Det är pengar som styr vad vi äter.  Pengar som tillhör en maktgalning. Antingen kan maten göra dig frisk eller så kan den göra dig sjuk.

Vem är viktigast i ditt liv

Om inte barnen får tid att öva på att knyta sina skor en vardagsmorgon för att du har bråttom till ditt jobb och din anställning varje dag blir jag faktiskt ledsen. Vem värdesätter du alltid? En främmande människa, en chef? jag vet att jobben är viktiga, men det är ALDRIG VIKTIGARE än att du ser, bekräftar och älskar dina barn. Du ser på när barnet knyter sina skor. Du är 100 % närvarande när ditt barn lär sig knyta sina skor.   Punkt, fuckning, jävla slut.

En annan fråga – varför finns det en ökning av skor med kardborre? Varför har vi inte tid att knyta skor längre?

Får barnen chans att öva?
Ett person som inte fått öva, göra fel och göra om när det var barn kommer välja bort de tillfällen som vuxen.  Det är svårt att lära sig något nytt när man är vuxen, det spelar ingen roll om det gäller att åka skidor, laga mat eller vad fan som helst.  Okunskap som leder till ursäkter för att smita undan.  En person som aldrig fått lära sig laga mat kan lätt bli “bajsnödig när maten ska lagas”, en person som aldrig åkt skidor hittar på olika ursäkter för att slippa åka till fjällen.

Orkar inte städa upp en katastof i köket?

Det är få som orkar, vill släppa in barnen i köket så här våren 2018. “Jag orkar inte städa upp en katastrof i köket”  Tyvärr behöver det ibland bli katastrof när vi övar. Det är det enda jag kan säga. Men uppmuntra inte katasrofbeteendet utan gör den så liten som möjligt.

Vad är det du har bråttom till?

Vet du alltid varför du har bråttom? Vad har du bråttom till? Om vi som föräldrar alltid “gör det så går det snabbare” måste vi väl ha det väldigt bråttom någonstans?  Till var?  Jag ser föräldrar som kommer inrusande till skolor för att hämta sina barn, många gånger undrar jag var de har bråttom till. Kommer tiden ta slut?
Många jobb handlar om att släcka elder skapade av andra, det kanske du har bråttom till?

 

Bara några reflektioner över vad som kan hända om inte barn får tid att öva. Kommentera gärna.

Ha en fin måndag nu.

Share This:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *