Barn som växer upp i dag får lättare näringsbrist!

Tanken slog mig just att barn som växer upp idag får lättare näringsbrist  – kunskapen om mat, näring och kost håller på att dö ut. Resultatet av vårt samhälle visar att det är viktigare att vara smal än att det finns något som heter näring i en tomtat.

Självklart har det funnits trotsiga barn och tonåringar i alla tider, men problemet är dagens samhälle. Ett samhälle, vi människor som lever i dag är resultat av ett samhälle. Som vi agerar, är, konsumerar, hanterar,  värdersätter, engagerar oss i – det är samhället.

Näringsbrist är inget som bara u-länder har!

Vi tror att vi är förskonade från näringsbrist och det finns bara i länder som Afrika, där de fattiga bor. Det är inte sant. Vi “rika” skapar vår egna näringsbrist genom samhället och kulturen vi bor och verkar i.

Kunskapen om näring trycks undan till “sen”

I varje mat och livsmedel finns det något som heter näring och det är det som din kropp behöver för att ens kunna fungera normalt. Eller snarare är näringen ett samlings namn för kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer, mineraler och spårämnen.

Enligt mig kan näringsbristen bero på olika saker – Naturen

  •  utarmande jordar, näringsfattiga jordar.
  • måste ha perfekta resultat, “säkra skördar”
  • måste ha perfekt resultat  ” kretsloppet”  Allt vi använder i våra t ex våra avlopp får vi tillbaka.

“Vem får betala priset för ditt perfekta resultat”

Du själv kanske genom att det inte finns något näring i maten längre. Fiskarna i havet som får leva med allt vi spolar ner i toaletten, allt vi tvättar vår disk med. Vi förstör andra levande varelsers bostads miljö.
Vilket faktiskt kommer tillbaka till oss själva genom att t ex via grundvattnet, regnvattnet hammar i maten vi äter.

Men näringsbristen kan även bero på dessa saker. Människan

  • Vuxna är förebilder som ska lära barn. Vad är vad i en affär? Vad lär sig dina barn av dig?
  • Vad äter man? Vad är att laga mat? Hur och var äter man? Varför äter man? För att man är hungrig?
  • It´s all in your mind. Vi äter det som syns och finns. Här är det viktigt att komma håg att varor är strategiskt placerade i butiken.  Och att marknadsföringens enda syfte är att tala om att du inte duger som du är. Allting som ligger i en förpackning i butiken är på något sätt tillverkad och processad hos en producent eller fabrik.
  • Vi ska unna oss när vi har varit duktiga. Eller andra känslomässiga styrningar av vårt ätande.
    ( Parantes! många vill gärna unna sig när det varit duktiga på jobbet!  Eller efter en hård arbetsvecka.  Jag blir alltid lite skeptiskt – är det egentligen dumt eller duktigt att arbeta så mycket?  För vems skull gör du det? Det är sällan vi arbetar så duktigt för vår egen skull eller hur? Nej, gör inget för att “underlätta för dig själv heller” – det är bara ursäkter. De där sakerna har ingenting med vad du egentligen vill, utan du är bara snäll)

Vad ska jag göra nu?

Börja med att äta produkter skapade av Gud.  Nej jag är inte religös, men det ett bra sätt att tänka och stödja att kroppen får i sin näringen i maten och vi kan därmed stödja vår natur.

Växer det jag ska äta på ett träd, på en buske? Växer det jag ska äta på en åker? i havet?
Gud skapade inte MacDonalds! Gud skapade inte proteindrycken!

Share This:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *